ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Председателят на КНСБ взе участие в Международната конференция на синдикатите на железничарите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:14 / 16.06.2005Коментари (0)867
Председателят на КНСБ д-р Желязко Христов взе участие в Международна конференция за Централна и Източна Европа, организирана от Европейска федерация на работещите в транспорта, която се проведе вчера в Пловдив. Темата на форума бе “Ролята на синдикатите в процесите на образование, квалификация и преквалификация за развитие на железниците”. Д-р Христов направи пред форума експозе, в което представи основни предизвикателства пред жп-транспорта във връзка с евроинтеграцията и глобализацията.
Според д-р Желязко Христов препятствие за повишаване на конкурентноспособността на България и на българската икономика като цяло са редица проблеми в образователната система - недостатъчното финансиране и липсата на инвестиции, ниското заплащане, корупцията и др. Обучението и квалификацията на хора в професии, които не се търсят на пазара на труда, непостъпващите и отпадащите от образователната система и влошаването на общото образователно равнище водят до понижаване на качеството на човешките ресурси.
Необходими са реформи в системата на образованието и обучението, в които българското организирано гражданско общество трябва да бъде активно включено, каза още д-р Христов. Тази реформа ще спомогне за редуциране на емигрантската вълна, която според неофициални данни достига 700 000 души в трудоспособна възраст, от които около 500 000 имат университетско образование или висока професионална квалификация.
Синдикатите трябва да се интегрират по–добре във всички етапи на развитие на човешкия капитал - от формиране на програмите и стратегиите на национално равнище до конкретните действия по професионално обучение, квалификация и преквалификация в отделните предприятия на жп-транспорта. Според председателя на КНСБ добрата квалификация често спасява от съкращения, а и дава възможност за по-добра мобилност на трудовия пазар на съкратените. Въпреки че част от българските работодатели засега малко пренебрегват тези аспекти, те в скоро време ще почувстват дефицита на квалифицирана работна сила и ще бъдат принудени да предприемат конкретни действия, в които и синдикатите следва да партнират.
Желязко Христов каза още, че в областта на подготовката на кадри в ж.п. транспорта в България има традиции, в т.ч. и за кадри с висока квалификация. Въпреки това, все още има какво да се желае, имайки преди вид факта, че жп-транспортът е услуга, и основното при конкурентноспособността на услугите е безупречното качество. Очевидно предстоят и технологични промени, свързани с включването ни в трансевропесйките транспортни коридори, високоскоростните влакове и увеличаването на броя на превозвачите, които биха предложили по-ефективни жп-услуги.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България в еврозоната
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: