ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Представиха програмата от събития за Световния ден за борба със СПИН
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:28 / 29.11.2010Коментари (1)2720
© Plovdiv24.bg
На специална пресконференция Община Пловдив представи програмата, организирана по повод 1 декември - Световния ден за борба със СПИН. Тя е организирана от Местния Обществен Комитет за превенция и контрол на ХИВ/СПИН, председателстван от зам.-кмета Александър Константинов.

Първи декември е обявен за Световен ден за борба със СПИН през 1988 г. от Световната здравна организация. От 1996 г. с отбелязването на този ден се заема Програмата от ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) и той се превръща в целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността. Червената панделка - символ на анти-СПИН кампанията, е създадена преди 12 години от група художници, нарекла се "Visual AIDS". Символ е на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията ни в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта и кръвта. мото.За седма поредна година Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария в партньорство с Регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/, общини, неправителствени организации и медии организират Национални АНТИ-СПИН кампании под различно мото.

Община Пловдив, РИОКОЗ-Пловдив и неправителствените организации като БЧК-Пловдив, Национален алианс за работа с доброволци, Фондация "Панацея", Фондация"Авис вита", Фондация "Рома", Асоциацията на студентите медици, Сдружение "Спорт за всички-мама, татко и аз, дядо, баба и внуче", Общински съвет по наркотични вещества и др. се включват ежегодно в кампанията. Тази година кампанията е насочена приоритетно към младите хора, а целта и е да се популяризира безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, както и толерантно отношение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН.

Мотото на кампанията през тази година е: "Презерватирай се"
Посланията на кампанията са:
"Предпазвайте си!, Използвайте презерватив!, Бъдете отговорни и модерни!"

Днес беше представена и новата неправителствена организация "Позитивен избор", която ще предоставя услуги на хората, живеещи с ХИВ от гр. Пловдив и региона.

Plovdiv24.bg ви предоставя и пълната програма със събития организирани от Общината по случай 1 декември:

Пресконференция на 29.11.2010 г. от 11.00 ч. в Заседателната зала на общината с участието на представители на различните организации, участващи в състава на Местния Обществен Комитет за превенция и контрол на ХИВ/СПИН. Представяне на новата неправителствена организация "Позитивен избор", която ще предоставя услуги на хората, живеещи с ХИВ от гр. Пловдив и региона.

Във връзка с 1 декември - Световен ден за борба със СПИН и студентския празник 8 декември, сектор "Здравеопазване" и екипът на Центъра по превенция на СПИН и сексуално-предавани инфекции към Община Пловдив, предоставя безплатно и анонимно изследване и консултиране за ХИВ/СПИН на граждани със съдействието на доброволци от Фондация "Панацея", Фондация "Авис вита" и специалисти от РИОКОЗ-Пловдив. Изследването ще се реализира с два мобилните кабинета на 01.12.2010 г. и 06.12.2010 г. както следва:

Екип на фондация "Авис вита" с мобилен кабинет на 01.12.2010 г. от 10,00 часа до 16,00 часа в северна посока от разкопките на ул."Хр.Г.Данов".

Екип на фондация "Панацея" с мобилен кабинет на 01.12.2010 г. от 10,00 часа до 11,30 часа и от 14,30 до 16,00ч. в северна посока от сградата на Централна поща на пл. "Централен".

Екип на фондация "Панацея" с мобилен кабинет на 01.12.2010 г. от 12,00 часа до 14,00 часа до парка на ул."Елба", кв.Столипиново.

Екип на фондация "Авис вита" с мобилен кабинет на 06.12.2010 г. от 12,00 часа до 16,00 часа пред сградата на Медицински университет "Паисий Хилендарски".

Екип на фондация "Панацея" с мобилен кабинет на 06.12.2010 г. от 12,00 часа до 16,00 часа пред сградата на Пловдивски университет-гр.Пловдив.

Услугите на КАБКИС към РИОКОЗ-Пловдив ще бъдат изнесени в централната градска част, където екипите им ще бъдат подпомагани от доброволци на Асоциацията на студентите медици и от Студентските съвети.

Инициативата "Прегърни проблема" на доброволците на Национален алианс за работа с доброволци предвижда на 01.12.10 г. на Главната улица да се раздават червени лентички срещу прегръдка в израз на съпричастност към болните от СПИН.

Фондация "Рома" организира мероприятие под наслов "Столипиново търси таланти". На сцена в парка на ул. "Елба" / в центъра на кв.Столипиново / на 01.12.10 г. от 12,00 - 14,00 ч. /ще се изявяват желаещите таланти. След всяко изпълнение ще има въпроси към публиката, свързани темата ХИВ/СПИН. По време на събитието екип на фондация "Панацея" с мобилен кабинет на ул."Елба", кв. Столипиново ще предлага безплатно и анонимно изследване и консултиране за ХИВ/СПИН на всички желаещи.

На 01.12.10 г. БЧК организира АНТИ-СПИН шествие по Главната улица по време на което ще раздава информационни материали, а вечерта - парти в популярен пловдивски музикален клуб.

Доброволци от БЧК, Национален алианс за работа с доброволци, Общински съвет по наркотични вещества и специалисти от РИОКОЗ-Пловдив ще участват в провеждането на обучителните модули в учебните заведения.

Сдружение "Спорт за всички-мама, татко и аз, дядо, баба и внуче" ще организират концерт във връзка с приключване на 2010 г. с награждаване на най- добрите в спорта и с раздаване на информационни материали за превенция на СПИН.

Асоциацията на студентите медици организира на 01.12.10 г. от 10.00 ч. в галямата зала на Медицински университет - Пловдив лекция за студенти в галямата зала на Медицински университет - Пловдив.

Специалисти от Центъра за кожно-венерически заболявания ще проведе срещи със затворници с предоставяне на информационни материали.

На 01.12..2010г. от 09,00 до 12,00 ч. на Гребната база до Кулата ще се проведе Спортен празник1 организиран от Професионална гимназия за хранителни техники и технологии, с раздаване на информационни материали.

На 01.12.2010 г. на централната градска улица ще се проведе и демонстрация на поставяне на презерватив на макет от доброволци на НАРД и ОСНВ.

По инициативата на ОСНВ ще проведе мероприятие под надслов "Животът е дар, не го погубвай", свързано с направа на рисунка от децата от училище "Стефан Караджа".

 








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Има и по-опасни болести от СПИН, например СПУН (синдром на придобита умствена недостатъчност), а още по-тежка е СВУН (синдром на вродена умствена недостатъчност) - справка: управниците на страната и на града ни от 21 години насам и 45 години преди това...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Жена е открита мъртва в Сопот
Удвояват околовръстното на Пловдив
Велосипедист е открит мъртъв в необезопасена шахта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: