Представят фундаментална монография, преведена от докторант на ПУ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:37 / 13.12.2013
1181
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Книгата на акад. проф. д-р Любомир Милетич - "DIE RHODOPEMUNDARTEN DER BULGARISCHEN SPRACHE"(1912) - за първи път в превод на български език, ще бъде представена на 16 декември, понеделник, от 17.00 часа в 6-а аудитория на ПУ "Паисий Хилендарски". 

Премиерата се организира от Филологическия факултет на висшето училище, Лингвистичния клуб "Проф. Борис Симеонов" и Издателство "Изток - Запад", с чийто знак през октомври излезе книгата под заглавие "Родопските говори на българския език".

Монографията има базисно значение за българската диалектология, но цяло столетие след публикуването й на немски език във Виена през 1912 г. остава непреведена.

Преводаческата мисия изпълни докторантът от Филологическия факултет Енчо Тилев. Той е завършил бакалавърска програма по руски и немски език, магистърска програма по актуална българистика и сега пише докторат в областта на руско-българската съпоставителна морфология.

Преводът на книгата е направен под научното ръководство на езиковия историк проф. д-р Пеньо Ст. Пенев и с научната консултация на диалектолога гл. ас. д-р Ваня Гайдаджиева.

Научните приноси на акад. проф. д-р Любомир Милетич са представени в предговора на изданието, автор на който е изтъкнатият български езиковед чл.-кор. проф. д-р Тодор Бояджиев. Според него Любомир Милетич е първият български школуван диалектолог, написал приносни синтетични трудове върху диалектите, а монографията за родопските говори предизвиква голям научен интерес със задълбочените си и смели тълкувания.

Автентичността на изследването е запазена. Селищата са дадени с имената от оригиналния текст, но диалектният материал е транслитериран от латиница на кирилица, което прави значително по-лесно възприемането на текста, посочва в преводаческия си предговор Енчо Тилев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място
Масово глобяват пловдивчани
Нова придобивка за близо 120 000 лева за район "Тракия"
Битката на Денис срещу коварното заболяване продължава, даряват о...
Пловдив се включва в "Общата молитва за мир"
Днес затварят за движение булевард в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).