Преговори, в които да се признае вина на българите в Либия, са неприемливи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:30 / 06.12.2004
1299
Като неприемливо за България определи предложението на либийската страна държавата да заплати финансови компенсации на семействата на болните деца кметът на Пловдив д-р Иван Чомаков, който е работил 4 години в Либия. Той е категоричен, че държавата не трябва да се поддава на подобни предложения, тъй като свободата на медицинските сестри не бива да става чрез каквато и да е замяна. Нека всеки от нас, гражданите на Република България, даде по 5-10 лева за болните либийски деца, за да се освободи държавата от отговорност, предложи д-р Чомаков. Според него обаче дори в този случай трябва да се отстоява презумпцията за невинност на осъдените на смърт пет медицински сестри.
Либийската страна не за пръв път поставя на финансова основа проблема с осъдените български медици, коментира пред журналисти в Пловдив д-р Валери Цеков, заместник-председател на ПГ на НДСВ. Трябва да се опитаме максимално да защитим правата на нашите сънародници, да постигнем справедлива присъда и то такава, че да им даде възможност да се приберат в България, допълни депутатът. Според него признаването на финансови претенции в известна степен ще бъде и признание за вина, но решението за медиците не бива да бъде обвързано с помощта за пострадалите деца. Право на решение обаче имат оторизираните по случая институции в България, уточни той. Цеков укори журналистите, че използват думата “пазарлък” при уреждане на проблем от толкова сложно естество. Той призова медиите да бъдат изключително внимателни с формулировките, тъй като всяка неточност може да се окаже повратна за ситуацията. Основната цел на българското правителство е както защита на българските граждани, в случая – осъдените медицински сестри, така и на интересите на държавата, каза още Цеков. Той бе категоричен, че не може да се говори за преговори, при които да се признае вина с участието на български граждани. Става въпрос за защита интересите на нашите сънародници и в същото време да не се допусне опетняване името на България чрез замесването й в този скандал. Информацията е по агенция БГНЕС.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пиле няма да може да прехвръкне, Пловдив почернява от полиция
Клиент: Пред мен мъж купи 5 порции по 8 лева! Не е редно!
Окончателно: Догодина ще затворят важно кръстовище в Пловдив
Пуснаха асансьорите на "Модър - Царевец"
В Пловдив посъветваха шофьорка да си изпие кафето, преди да се ка...
Луксозен "Мерцедес" се предлага срещу имот в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).