През април стартира обновяването на централната пешеходна зона в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
19:03 / 15.03.2005
739
До края на следващата седмица ще бъдат подписани анексите с изпълнителите “Инжстрой”, “Пътища”АД и “Драгиев и ко”, които ще извършат годишните улични ремонти в Пловдив, съобщиха от общината. Тази година пловдивският бюджет заделя около 2 900 000 лв. изкърпване и преасфалтиране, като в по-голямата част ремонтът ще е преасфалтиране и работа по фугите. Тендецията е да се извършва преасфалтиране на по-големи пространства, за да не се допуска получаването на големи дупки по платната. Близо 300 улици (два пъти повече от миналата година) ще бъдат отремонтирани. В допълнителните средства тази година за ремонти са включени и приходите на районните администрации от наеми на гаражни клетки.
Годишните улични ремонти ще стартират през април.
Тази година стартира и проектът за обновяване на Централната пешеходна зона. Уличната настилка ще бъде подменена с цветни бетонни блокчета, естествен камък и щампован бетон. Ще бъдат премахнати бордюри и тротоари в зоната. Запазват се всички съществуващи дървета, като се предвиждат също нови зелени и водни площи, както и кътове за отдих, нови кошчета за смет, съоръжения за реклама и др. Предвижда се също подготовката на специални съоръжения за сезонна търговия, както и подходящо функционално улично осветление. Ще се изследват възможностите за съчетание на новите елементи с архитектурно-историческите паметници. Тази година по проекта ще се работи в зоната на ул. “Княз Александър І” от Джумаята до бившето кино “Балкан”. Този първи етап, включва и всички съседни улици в зоната, включително малкото площадче пред Художествената галерия в границите с ул. “Отец Паисий”, включена е и ул. “11 август”, площадчето пред бившето кино “Република” и свързаната с него ул. “Д-р Г. Вълкович”. Ремонтът на този първи етап ще бъде извършен на общ обем от 7850 кв. м.
Вторият етап от 9750 кв.м. включва улицата пред х-л "България", площада пред Общината и околните улици (включително зелената площ пред шадравана), ул. “Ген.Гурко” и връзката с ул.”Отец Паисий” до бившата Руска книжарница. Този етап ще се реализира през идната година. 4120 кв.м. е работната площ на третия етап в зоната около паметника на Филип Македонски и прилежащите пространства.
В момента се изготвят проектите за трите етапа и работните проекти за първия етап. На първия етап ще бъдат вложени средства в размер на 935 000 лв. Очаква се строителните работи да започнат до началото на юни. Ще бъде изготвен специален проект за организация на изпълнението на строителството, съобразено с пешеходното преминаване и търговията. Работата по основната реконструкция и разширение на “Пещерско шосе” тази година възлиза на 3 млн.лв. До две седмици ще бъде подписан анексът с “Инжстрой” АД, а работата на този последен етап (от ул. “Белица” до ресторант “Чадърите”) ще започне през април.
Реконструкцията на връзката между бул. “България” и ул. “Дунав” ще започне също през април. Там ще бъдат вложени 300 000 лв.
В момента се разработва проектът за разширение на Рогошкия гробищен парк. 45 дка ще бъдат прибавени към гробищното пространство.

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Обявиха конкурс за шеф на Транспортна болница в Пловдив
Тежка катастрофа със загинал край Пловдив
Огромен клон се стовари на оживена улица в "Каменица"
Катастрофа в центъра на Пловдив, младеж се натресе в джип
Сигнал: Индийци вече карат автобуси в Пловдив! Не говорят българс...
В Пловдив санкционират за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).