ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Присъединяването към ЕС ще погребе българското земеделие
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:49 / 28.11.2004Коментари (0)760
Условията за присъединяване не са толкова задоволителни за българския аграрен сектор. Вашият преговорен екип, т.нар. "Yes men" екип, е приемал безусловно, на 100%, всяко предложение на преговарящите от ЕС. Очевидно преговарящите са умни хора, но те са защитавали интересите на ЕС, а не българските. Разбира се, в бъдеще интересите ще бъдат общи, но сега имаме преговорен процес. Това заяви пред журналисти в Пловдив Ричард Чернецки, бивш министър на евроинтеграцията в Полша, понастоящем депутат в Европейския парламент и на комисията, отговаряща за присъединяването на нови кандидати членки, който лично и директно е ангажиран с присъединяването на България и Румъния. Днес е вторият ден от провеждащия се в Пловдив семинар “Земеделска политика и устойчиво развитие на отрасъла”, организиран от фондация „Демокрация” и фондация “Конрад Аденауер”.
Преговорите с България приключиха на техническо равнище преди няколко дни, но на политическо ниво все още не са приключили, припомни Ричард Чернецки. Според него сега е най-подходящия момент внимателно да се прочете договора за присъединяване, защото той ще определя политиката на страната през следващите 15-20-30 години. Преговорният процес не е приоритет и проблем само на правителството и на политическата класа, българското общество трябва да бъде информирано за всички ангажименти, смята евродепутатът. Присъединяването на България, Румъния и Хърватия ще донесе не само плюсове, но и минуси за икономиката на тези страни, предупреди той и даде пример с Латвия, Полша и Швеция. “Не знам как точно изглежда положението за договор между вашата страна и ЕС, но присъединяването определено ще бъде истинско предизвикателство за селското население в България”, каза Чернецки.
Ако най-късно до края на януари 2005 година правителството не оповести в детайли, така както е подписана, цялата документация и договора за присъединяване на България към ЕС, ще бъдем принудени ние да направим това, заяви лидерът на НС-БЗНС Яне Янев. По този начин ще провокираме цялостна общонационална дискусия, с максимално включване на гражданските структури, на компетентните експерти-технократи, за да може да се знае къде отиваме, уточни той. Според Янев това е шанс до 2007 г. да се предоговорят някои основни параметри. Освен в безапелационно приемане на условията на Брюксел, земеделският лидер обвини правителството в опит за ликвидиране на селското стопанство. “Чрез всички параметри по подотрасли в селското стопанство е договорено от пряко и косвено заетите в момента над 1 милион да останат по-малко от 200 000 души. Повече от 10 основни и водещи за страната подотрасли, като цвеклопроизводството, памукопроизводството и свиневъдството, ще бъдат “погребани” чрез дадените ни икономически параметри. Освен това 80% от параметрите за спецификации, стандартизации и унифициране на нашите стандарти с европейските са неизпълними”, обясни Яне Янев. Той даде като пример отглеждането на минимум 10 дойни крави от определена порода в една ферма, които трябва да се отглеждат при редица условия. Информацията е по агенция БГНЕС.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Футбол - други
Пребиха жестоко легенда на популярен български клуб
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: