Продават 70% от “Терем” по схемата “Булгартабак”

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:22 / 19.01.2007
1002
До 7а сто от капитала на военно-ремонтния холдинг "Терем" ще бъдат пуснати за приватизация, останалите 30% ще останат собственост на държавата. Това съобщи в Пловдив военният министър Веселин Близнаков. От един месец насам консултантската фирма KPMG работи активно по оценка на активите на "Терем" в подготовка на неговото раздържавяване.
Най-вероятно схемата за приватизация на холдинга, под чиято шапка са 8 военно-ремонтни завода в страната, ще бъде като тази, по която в момента се извършва преструктурирането на "Булгартабак" ­ продажба на държавните участия в дъщерните дружества поотделно, научи "Монитор" от източници в Министерството на отбраната.

Според Близнаков пловдивският авиоремонтен завод е основен в холдинга. За първи път от 10 години насам са изчистени всички дългове към външни кредитори и към работниците. За периода 2005-2006 г. са разплатени 1,8 милиона стари борчове. Към момента има временни задължения към работниците в размер на 209 000 лв., които не са изплатени поради блокирани сметки. Запорите са заради съдебни искове на работили в предприятието, но се очаква до месец този проблем да бъде решен. В момента в предприятието работят над 300 души. Формалният повод за посещението на министъра в пловдивския "Терем" бе представянето на новото му ръководство. От първия работен ден на тази година управител на завода е Емилиян Дилов, който е с юридическо и икономическо образование. Той зае мястото на инж. Пламен Симеoнов.

По силата на подписания през миналата година договор с Руската самолетостроителна компания (РСК) МиГ пловдивският завод става подизпълнител при ремонта и удължаване на летателния ресурс на 20 изтребителя МиГ -29. Модернизацията им по натовски стандарти окончателно е отпаднала като задача. Ще се купуват нови изтребители, но в близките две години този въпрос няма да е на дневен ред. През тази година предприятието има поръчки за 5 млн. лева, три от които са възложени от Министерството на отбраната.

Започва изпълнението и на офсетна програма с "Юрокоптер" във връзка с доставката за нуждите на ВВС на хеликоптери "Кугар" и "Пантер". Вече е доставена системата Атек, чрез която ще се извършва проверка на авиониката, навигационното оборудване и други по новите вертолети. 26 души от завода ще бъдат заети с тази дейност.

Това не е първият опит за приватизация на заводите "Терем". В началото на 2005 г. Агенцията за приватизация, която по това време продаваше холдинга като едно цяло, прекрати процедурата, защото бе подадена само 1 оферта. Впоследствие надделяха мненията в МО да се пристъпи към продажба на дъщерните дружества на "Терем" поотделно. Причината е, че към някои от тях отдавна има заявен интерес от страна на чужди инвеститори. Като най-привлекателни пък се сочат "Флотски арсенал" ­ Варна, и "Летец" ­ София. Информацията е на вестник "Монитор".

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Петима кандидати за омбудсман на Пловдив
КАТ - Пловдив спи, полицията в Пловдив и тя спи
Денят в Пловдив започна с инцидент
Стряскащи кадри от катастрофата в Пловдив, при която загина 34-го...
Млад мъж е загинал при жестоката катастрофа край Полиграфията
Пореден инцидент с усукана кола около стълб в Пловдив, говори се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).