ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Проектозакон обсъждаха днес музикални дейци в пловдивската опера
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:33 / 04.11.2010Коментари (0)1547
© Plovdiv24.bg
Проектозаконът за защита на културата беше основната тема днес на състоялата се среща между членовете на синдикалната организация към Съюз на Българските Музикални и Танцови Дейци в Държавна опера Пловдив и председателя на Съюза професор Жени Захариева.

Становището на цялата организация е, че този проектозакон е абсолютно неприемлив за културните дейци в България. Изпълнението на проекта за написването на Закона е възложено от Министерство на Културата на адвокатска кантора, като младите юристи, които са го изработили са били обучавани два месеца в МК неясно от кого, след като в Министерството по принцип няма специалисти в областта Музика.

Заложените в този закон временни трудови договори за всички музиканти са нещо, с което синдикатите категорично няма да се съгласят. Това, освен че противоречи на Кодекса на труда е и дискриминация на хората на изкуството, обричайки ги на постоянна несигурност. Неясен е модела на бъдещо финансиране на културните институти, а при категоризацията им въпросът за качество липсва. Оказва се, че единствено показателя - брой зрители и цена на продаден билет определя категорията, което показва липса на всякаква културна стратегия.

Професор Захариева разказа за своето посещение в Брюксел, където е запознала Международния Синдикат на Музикантите (ФИМ) с провежданата реформа в България. Становището на ФИМ и на всички присъствали е, че случващото се в България е безпрецедентен опит за унищожаване на цял един музикален жанр - симфоничната музика в страната. Съкращенията на парите за култура са голяма грешка според специалисти от Франция, които са изчислили, че всяко 1 евро вложено в културата има възвращаемост 7 евро. Според изследвания в Канада професията на музикантите-оркестранти, хористи, балетисти, солисти по натоварване се нарежда на едно от призовите места - веднага след професията на миньора. Обучението на тези кадри започва още в предучилищна възраст и продължава повече от 25 години, а стреса от сцената съпътства цялата им кариера. Ситуацията в България, където музикантите взимат заплата от порядъка на 400 лв, което ги нарежда на прага на бедността води до все по-голям отлив от този бранш.

Професор Жени Захариева ще бъде солистка на концерта за пиано и оркестър на Р.Шуман утре в 19 часа в Концертна зала. В програмата на този концерт - посветен на 200 г от рождението на Шуман са включени още увертюра "Манфред" и Симфония номер 1 "Зимни мечти " от Чайковски. Диригент-Алексей Измирлиев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Предаване "Цветовете на Пловдив"
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: