Проф. Анна Аладжаджиян: Над 80 % от обработваемата земя в България е подходяща за екологично земеделие

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:43 / 18.10.2007
1672
Учени от 7 държави се събираха днес в Пловдив, за да обсъдят най-новите постижения и екологични подходи в производството на безопасни храни. Международният симпозиум се организира от Сдружение „Регионални научно-технически съюзи" в партньорство с 3 университета и 5 научни института, съобщи проф. д-р Васил Ранков, председател на организационния комитет и на Управителния съвет на сдружението. Разделили сме дискусиите в три секции, като целта е да запознаем българските фермери с европейските стандарти за производство на безопасна земеделска продукция, добави той.

На форума днес стана ясно, че контролът и сертифицирането на на биологичната продукция в България са поверени на юридически лица, акредитирани от изпълнителна агенция "Българска служба за акредитация", които са получили разрешение от министъра на "Земеделието и продоволствието" Нихат Кабил.

В момента в стараната има само един одобрен Национален сертифициращ орган - "Балкан био серт"ООД като са подадени документи за акредитацияна още две сертифициращи организации. Общатата площ на сертифицираната за биологично земеделие земя в България е 11 хил. 471,44 хектара, а други 512,67 хектара земя са в период на преход.

Растениевъдните ферми са 77 като 56 са сертифицирани, а 21 се намират в период на преход . 140 са регистрираните към момента сертифицирани български фирми за биологично земеделие по НАССР. "От анализ на опасностите и контрол на критичните точки. Над 80 % от обработваемата земя в България е подходяща за екологично земеделие", заяви зам.-ректор по Международно сътрудничество в "Аграрния университет" Проф. дсн Анна Аладжаджиян.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Капацитет: Печалната истина е, че софиянци бяха повече от пловдив...
В Пловдив откриха Международния технически панаир, нито един мини...
Епидемия! Жена бе блъсната от електрическа тротинетка в Пловдив!
България поема председателството на европейските пътни администра...
Вижте всички кандидати за депутати от Пловдив-град
Родители от Пловдив в безизходица заради безкрайните ремонти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).