ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Проф. Д-р Христо Бозуков, БСП: Презастрояването в "Южен" трябва да се контролира
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:26 / 23.10.2023Коментари (1)1908
©
Христо Георгиев Бозуков е роден на 14 януари 1960 г. в Пловдив. Завършва висшето си образование през 1985 г. в Аграрен университет в Пловдив, със специалност "Инженер-агроном по защита на растенията и почвата“ и специализация – "Растителнозащитни технологии при полските култури“.

От 1985 г. е стажант-агроном в Института по тютюна и тютюневите изделия – Пловдив, а от 1986 г. след спечелен конкурс е назначен за научен сътрудник по растителна защита.

През 1999 г. защитава научна и образователна степен "доктор по фитопатология“, а от 2003 г. – му е присъдено от ВАК научно звание "Старши научен сътрудник втора степен“ (доцент) по научна специалност "Растителна защита“. От 19 ноември 2014 г. е назначен на академичната длъжност "професор“.

От 2002 г. до 2013 год. последователно е заемал длъжностите - Ръководител отдел "Агротехника и растителна защита“, Главен секретар, Председател на Научния съвет и директор на Институт по тютюна и тютюневите изделия - Пловдив.

От август 2013 год. до май 2015 година професор Бозуков е Председател на Селскостопанска академия - София.

Бил е три пъти министър на земеделието храните и горите в петото, шестото и седмото служебни правителства на България.

От януари 2017 г. до 4 май 2017 г. е министър на земеделието и храните в служебното правителство на Огнян Герджиков.

От 12 май 2021 год. до 16 септември 2021 г. е министър на земеделието, храните и горите в служебното правителство на Стефан Янев.

От 17 септември 2021 год. До 12.12.2021 год. е министър на земеделието, храните и горите във второто служебно правителство на Стефан Янев.

От януари 2018 г. Член на Съвета за икономическо и социално развитие към Президента на Република България.

Професор Бозуков има над 170 броя научни публикации, 7 броя сертификати за признати технологии и полезни модели в областта на тютюнопроизводството, растителната защита, хранителната промишленост и 3 авторски свидетелства за създадени в съавторство 2 ориенталски и 1 едролистен сорт тютюн, включени в Сортова листа " А“ на Република България.

- Проф. Бозуков, какво ви мотивира да се включите в предизборната надпревара за кмет на най-гъсто населения район в Пловдив?

- Желанието ми реално да помогна за решаване на натрупаните проблеми в района, а не да бъда само страничен наблюдател на случващото се.

- В него ли живеете?

- Живял съм тук 15 години и познавам този район достатъчно добре.

- Може ли да опишете границите на района си? 

- На север и изток районът граничи с жп линията София-Пловдив-Свиленград. На юг достига до Околовръстното шосе на Пловдив, където граничи с община "Родопи“. На запад се простира по землищната граница между кварталите Прослав и Коматево.

Районът включва 7 квартала и е с най многобройното население от шестте района на Пловдив - над 100 хиляди души, според последните данни.

- Смятате ли, че районните кметства трябва да разполагат със самостоятелни бюджети? 

Убедено смятам, че районните кметства трябва да разполагат с изцяло самостоятелни бюджети. Районите избират самостоятелно и мажоритарно кметовете си, така, че няма разлика между общински и районен кмет. Районните кметове са поели ангажименти пред избирателите си и трябва да разполагат, като първостепенни разпоредители с делегиран финансов ресурс и възможност да оперират отговорно с него за нуждите на района, а не да зависят от благоволението на общинските кметове.

- Кой, според вас, е най-наболелият проблем в района и как ще се справите с него? 

- В “Южен“ има много натрупани проблеми, но като най-наболели отчитам:

Интензивното и хаотично презастрояване и свързаните с него замърсяване, затруднени мобилност и достъпност на жизнената среда от гражданите;

Недостатъчните социални дейности.

Проблемите са много и трудни и за решаване, освен инициативен и амбициозен районен кмет има нужда от компетентна и коректна администрация, както и от правилно, и прозрачно използване на средствата.

Конкретните мерки за решаване на натрупаните проблеми са:

Проверки за законността на строителството и спазване на нормативните изисквания на ЗУТ и ЗУЕС. Контрол на реда на строителство.

Редовно сметосъбиране, почистване и миене на основните улици, поддържане на дървета, ремонт на тротоари.

Разширение на улици и някои главни артерии, като бул. "Ал. Стамболийски и "Коматевско шосе“. Извеждане трафика от центъра на кв. Коматево по страничните обходи.

Оформяне на нови зони за паркиране, еднопосочни улици, нови осветени пешеходни пътеки, видеонаблюдение на кръстовища, паркове, преасфалтиране на улици.

Изграждане поне на едно ново комбинирано детско заведение с ясла и детска градина. Подобряване системата на социален патронаж и личните асистенти.

Откриване на нови детски площадки, клубове, паркове. Облагородяване, озеленяване и поддържане на междублокови пространства.

Осигуряване на денонощен медицински кабинет.

Нови автобусни линии, редовен график и спирки със заслони.

- Три неща, които харесвате в района си и три, с които ви е трудно да се примирите? 

- Това, което отличава район "Южен“ и което харесвам в него, е местоположението му, възможностите за развитието му и духа на жителите на този район.

Трудно ми е да се примиря с непрозрачното му управление и недостатъчната ангажираност на районната администрация с проблемите и нуждите на гражданите.

- Защо хората да гласуват за вас? 

- Считам, че е време гражданите да се доверят на хора, които са се доказали в работата си като отговорни, честни, морални, некорумпирани и съпричасни към нуждите на обществото. Аз мога да им предложа това с бюлетина №1.

Проф. Христо Бозуков е кандидат за кмет на район "Южен" от коалиция "БСП за България", номер 1 в интегралната бюлетина и преференция 110 в листата за Общински съвет.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Бозукови са прочут богат род.Има и един адвокат има и собственик на Лайпциг има и художник.Само команисти нямаше ама ето и комунисх професор.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2024/2025
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бул. "Васил Априлов" минава под Централна гара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: