ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Проф. Хаим Гарти поднесе цветя на Паметника на благодарността в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:59 / 18.09.2013Коментари (0)2251
Днес, 18 септември 2013 г. израелският учен проф. Хаим Гарти и представители на Организация на евреите в България "Шалом" поднесоха цветя на Паметника на благодарността в Пловдив. 
 
Проф. Хаим Гарти е роден в Пловдив през 1948 г. Две години по-късно семейството му заминава за Израел.Той е вицепрезидент на световно признатия изследователски център Научния институт "Вайцман". Научноизследователската дейност на проф. Хаим Гарти е в сферата на биохимията. Вчера, 17 септември 2013 г. проф. Гарти получи почетното звание Доктор хонорис кауза на Българската академия на науките.

След период от 25 години, професор Гарти идва за втори път в България. Днес на тържествена церемония в Синагогата "Цион" в Пловдив председателят на ОЕБ "Шалом" Максим Бенвенисти връчи на проф. Хаим Гарти почетен плакет за заслугите му към България и човечеството. Ема Мезан, председател на Израелтянския духовен съвет в Пловдив приветства гостите и разказа историята на пловдивската синагога. Проф. Хаим Гарти сподели: 

"Много съм развълнуван, защото това е Синагогата на моето семейство. Аз съм израелски учен с българско сърце. Награда, която получавам от българската еврейска общност е много ценна за мен, колкото и научното признание, което получих вчера от Българската академия на науките. След проведените срещи и разговори вчера с представители на институциите и учени от България, очаквам много скоро да започнем реализацията на съвместни научни проекти между Израел и България". 

Проф. Гарти сподели, че вече има разработен модел на чип, генетична карта, която ще носи информация за заболяванията и проведеното лечение на пациента, за да направи работата на медиците по успешна и ефективна. "Очаквам, че след 10 години цената на тази генетична карта, ще бъде достъпна и ще улеснява лечението на хората и ще помага за спасяването на много човешки животи". 

Максим Бенвенисти, председател на ОЕБ "Шалом" благодари на професор Гарти за достойните и респектиращи научни постижения, които изпълват с гордост българската еврейска общност. "За мен е чест да връча този почетен знак на професор Гарти и да му благодаря. Искам да благодаря и на съпругата на професора - проф. Нира Гарти, защото добре знаем, че зад всеки успял мъж, стои една добра и силна жена".
 
Гят секретар на ОЕБ "Шалом" Йосиф Меламед представи историята и съвременния живот на българската еврейска общност, социалните и културните програми на Организацията.

Професор Гарти посети и суката (шатрата) в двора на Синагогата. Тази вечер започва празникът Сукот (празник на шатрата). Сукот, празникът на шатрата се празнува 7 дни - от 15 до 21 Тишри (от вечерта на18 до 25 септември 2013). Сукот е весел празник, който символизира 40-годишното странстване на евреите след Изхода от Египет. 

Преди празника се издига сука (шатра) - временна постройка с четири стени и покрив от клони и растения, през които задължително през нощта трябва да се виждат звездите. Освен странстването в пустинята, суката напомня и, че човешкият живот не е вечен. 

В нея задължително трябва да има лулав (неразлистена палмова клонка), етрог (цитрусов плод с форма на сърце) и адаса (лист от мирта, наподобяващ човешко око). Празникът е свързан и с идеята за красота и според Талмуда суката се украсява с ръчно изработени стени и сплетени висулки от даровете на земята - грозде, бадеми, нар, житни класове и др.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България в еврозоната
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: