ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Професор по международно право: При ниска избирателна активност тежестта на купения и контролиран вот ще е голяма
©
37-годишният Виктор Серафимов е от Пловдив. Възпитаник е на Математическа гимназия "Акад. Кирил Попов“. Завършва право в СУ "Св. Климент Охридски“, след което специализира в Кеймбридж. Доктор по международно право и международни отношения. Има сериозна подготовка по европейско право, специалист е по авторско и медийно право.

Бил е член на УС на БНР и УС на БНТ. Професор по бизнес право в Американския университет в Благоевград и филиала в София. Той е сред основателите на партия "Републиканци за България“, която участва в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври в коалиция "Свободни избиратели“. Виктор Серафимов е кандидат за народен представител на формацията за Пловдив град и 24 МИР София.

Всички риалити формати в България са минали през Серафимов, като експерт в областта на медийното право. Споделя, че това е било колкото интересно, толкова и обременяващо. Досегът му със света на медиите е продължил със серия законодателни промени и участие в работни групи в Народното събрание, свързано със законодателството, което регулира светът на медиите такива, каквито ги познаваме днес.

"Като млад човек, който се развива в България, да си "професионален политик“ не съм сигурен, че е голямо хвалебствие. Защото това, което виждаме през последните 3-4 години всъщност просто не е за гледане – виждаме серия от предсрочни парламентарни избори, малкото редовни кабинети, които успяхме да видим, те, първо, не се задържаха твърде дълго, но второ – те работеха при един тежък краен популизъм. С други думи – дори и хората, които бяха членове на тези кабинети, които ги подкрепяха и стояха зад тях, бяха наясно, че те нямат 4-годишен хоризонт, нямат вариант да изкарат пълен управленски мандат. Съответно – крайният и тежък популизъм много ударно навлезе в нашия политически и обществен свят“ – казва в интервю за Plovdiv24.bg Виктор Серафимов.

Откроява като особено тежка тема Планът за възстановяване и устойчивост – докато някои държави вече получават пети транш, България със страшни мъки евентуално може да вземе втори. "Шансът да вземем пълния обем приходи е на практика нулев. Планът за възстановяване и устойчивост не е по принцип, има краен срок и крайна дата - 2026 година. Каквото е усвоила дадената държава – това е“ – коментира юристът.

Липсата на адекватна политическа обстановка в страната рефлектира върху загубата на колосални суми пари, които биха се налели в българската икономика. "Цените са драстично по-високи от това, което имахме 2019 и 2020 г. Виждаме статистиката, която казва: инфлацията е 3 процента, 2 процента, минус 9 процента, но като сравниш какво се купувал за 100 лева през 2019 г. и какво получаваш за същите тези пари днес, сравнението не е много обнадеждаващо. От тази гледна точка политическата обстановка днес е най-меко казано неперспективна. Трябва да имаме някаква промяна“ – казва Серафимов.

Обяснява как би могло да се случи промяната – популизмът да спре да бъде толкова на преден план, всички политически играчи трябва да се опитат да мислят как да се предприемат реални стъпки за подобряване положението на обществото. "Не на една маргинализирана група, а на цялото общество като цяло. Политическите субекти, които не са склонни да обърнат внимание на тези въпроси, може би трябва да имат намаляващо влияние. От друга страна – идват избори. Гласуваме все по-малко и по-малко. Личното ми мнение е, че избирателната активност ще бъде респектиращо ниска. Подозирам, че ще има абсолютен рекорд. При това положение относителният дял и относителната тежест на купения и контролиран вот, каквито безспорно ще има, е все по-голям и по-голям. Ако са гласували 3,5-4 милиона, тежестта на този вот ще бъде една, ако има 1,8 милиона гласували – разговорът е съвсем различен“ – обяснява той.

За да се промени ситуацията, е нужно предприемането на серия мерки, така както сериозно заболяване не може да се излекува само с едно хапче, а с продължителна терапия. "Много от младите хора смятат, че от тях нищо не зависи. Когато всички смятат така, когато това е системен проблем, стигаме до ситуация, в която цели части от обществото, цели поколения, не гласуват. Участието им в политическия живот е силно намалена и оттам – контролираният и купен вот на практика направляват държавата в една или друга посока. Истината е, че днес живеем в една изключително усложнена международна обстановка и повишаваща се ескалация в различни части на света. Това оказва влияние върху икономиката на страната“ – посочва юристът.

Серафимов се надява предстоящите избори да са последните предсрочни парламентарни избори за много години напред.

"Тайната ми надежда е да се формира мнозинство, което да роди редовен кабинет с 4-годишен управленски мандат. Това е единственият вариант ние да навигираме в бурното море, за което стана дума, и да се опитаме да излезем по най-добрия за страната ни начин. Какво ще се случи – ще видим след десетина дни. Какво конкретно ще направим ние от "Свободни избиратели“? Това, което виждам на много места в страната, е, че хората започват да узряват за идеята, че системните партии са тези, които ни докараха до това положение. Системните партии са тези, които в предизборна кампания казват едно, а в последствие правят диаметрално противоположното нещо. Затова е крайно време да погледнем в друга посока“ – казва той.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!

Виктор Серафимов е кандидат за народен представител на коалиция "Свободни избиратели“ № 22 в интегралната бюлетина в 16 МИР Пловдив-град и 24 МИР София, с лична преференция 102.


Коалиция "Свободни избиратели“ включва партиите "Републиканци за България“ с председател Цветан Цветанов, "Съюз на свободните демократи“ с председател Стефан Софиянски и "Зелен съюз“ с председател Данаил Димов.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.



Още по темата: общо новини по темата: 364
16.10.2024 Костадин Димитров: Възможността за решаване на проблемите се нарича
ГЕРБ
16.10.2024 Обявиха 28 октомври за неучебен ден за част от учениците
16.10.2024 Бойко Борисов: Това упражнение ни струва 100 милиона
16.10.2024 Стефан Янев: Най-големият грях на политическата класа е недофинансираното на Българската армия
15.10.2024 Костадин Костадинов: НСИ изнесе данни, които потвърдиха казаното от "Възраждане"
15.10.2024 Борисов за предложението на ПП-ДБ: Това е нова сглобка, но се нарича равноотдалечено мнозинство
предишна страница [ 1/61 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
на братчеда магарето от гр.Средец има докторска степен по бизнес администрация защитена в Бургаския Свободен ! Оплаква се също,че са поскъпнали изпитите напоследък !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Детско-юношески футбол
Купа на България сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: