ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Производител от Пловдивско: Буквално ходим върху злато, но го правим голи и боси
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:15 / 02.09.2024Коментари (0)3800
©
Благодарение на огромното биоразнообразие в България нашият мед е с много високи показатели, както по отношение на вкусовите качества, така и от здравословна гледна точка. Буквално ходим върху злато…, но ходим голи и боси.

Това заяви в интервю за БГНЕС производителят на пчелен мед от село Старосел Йордан Рядков, с когото разговаряме за проблемите в бранша.

Според него проблемите са комплексни и в много направления. В момента не само пчеларите, но и всички останали земеделски стопани страдат от сушата и високите температури, които през последните години ни донесоха климатичните промени.

Но извън природата се оказва, че има доста други фактори, които нанасят много по-големи щети и са на път да доведат до разорение сектора.

На първо място Рядков поставя нелоялната конкуренция, което на свой ред води до това, че много от пчеларите не могат да продадат продукцията: "Причината е, че нашите производители спазват всички правила на Европейския съюз, а в същото време страдат от вноса на продукти от трети страни, които влизат на дъмпингови цени. Тези продукти са класифицирани като мед, но в действителност на отговарят на това качество, макар и според някои да не са вредни за здравето на потребителите. За съжаление, тези продукти се продават в търговските вериги“.

Себестойността на суровината, от която родните производители правят мед е само 6-7 лева, докато крайната цена на вносните продукти е 8-10 лева. "При такава цена, ние няма как да оцелеем“, категоричен е Рядков.

Той призова за адекватна държавна политика за защита на родния производител. За съжаление, те не получават почти никаква помощ, с изключение на един "де минимис“, който се пуска от време на време и варира от 3 до 7 лева на кошер, което е крайно недостатъчно. "Една овца взима много повече, като себестойността на овцата и кошера е почти еднаква“, прави сравнение Рядков.

Той смята, че една от причините да не могат да получат адекватна помощ е това, че производителите на мед не са обединени и нямат силни лобисти пред държавата, с каквито разполагат животновъдите или производителите на плодове и зеленчуци. Рядков сравни ситуацията в бранша с роенето на един кошер, при който се образуват още няколко. Така е и с организациите: "Много организации, но няма ползотворни действия. Нямаме единомислие, да застанем зад една обща идея и да защитаваме общите си интереси“ и затова пчеларите остават неглижирани.

"Когато сме единни Министерството на земеделието и храните ще ни обърне внимание, а не да ходим 10 човека с 10 различни предложения и да представляваме бранша. Това е несериозно. Един общ браншови съюз, а на местно ниво да имаме локални организации, подчинени на този съюз, които да комуникират с местните пчелари за техните проблеми“, предлага производителят на мед.

Той също така обърна внимание върху прекалената документална и административна тежест. "Административното натоварване трябва да се облекчи малко. Не можем да бъдем производители и администратори едновременно. Работа ли да вършим или документи да попълваме? В един момент ставаш повече администратор, отколкото производител“, препоръча Йордан Рядков.

Съвкупността от всички тези проблеми води до това, че много производители се отказа от бизнеса си през последните две-три години, обобщи той.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: