ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Прокуратурата нищи продажбата на бившия Авто-мото център
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:25 / 30.07.2008Коментари (0)4054
© Plovdiv24.bg
Входът към комплекса
Срещу бившия министър на отбраната Веселин Близнаков е започнала проверка в Софийската градска прокуратура за сделки с военни имоти. Една от сделките, които магистратите проверяват е продажбата на голям терен в Пловдив, съобщи в. "Дневник". Проучване на Plovdiv24.bg показа, че става въпрос за бившия Авто-мото център на Асеновградско шосе в Пловдив на фирма, близка до групировката ТИМ. Прокурори обясниха, че ако се докажат престъпленията, имунитетът на Близнаков, който в момента е депутат от НДСВ, може да бъде свален. Разпитан е и Симеон Трифонов, началник на кабинета на предшественика на Близнаков, също от НДСВ, Николай Свинаров. По неофициална информация тече проверка и срещу бившия зам.-министър Радослав Бозаджиев. Той напусна два месеца след смяната на Близнаков, а дотогава отговаряше за продажби и замени на имоти. В правомощията му влизаше и възлагане на оценки на имущество с лицензирани оценители.

Още в първите дни след като встъпи в длъжност, новият военен министър Николай Цонев, също от НДСВ, се закани, че ще изнесе цялата информация за имотите на ведомството, но скоропостижно би отбой и заяви, че "няма да се занимава с вече приключили неща, които така или иначе са били извършени законно". Междувременно беше излязъл докладът на Сметната палата за разпореждането с имоти в МО в периода 1998 - 2005 г., който предизвика обичайния вече за нашите ширини скандал. Разследването за най-драстичните злоупотреби - със замените и продажби на недвижими имоти от МО, от които щетите са поне 10 млн. лв., все още се води срещу неизвестни длъжностни лица. Няма данни за проверка на бившия министър Свинаров (сега лидер на отцепилата се от НДСВ партия БНД), въпреки че някои от най-скандалните сделки, описани в доклада, са подписани лично от него.

Констатацията, че голяма част от имотите са продадени на двойно и тройно по-занижени цени спрямо данъчната оценка, се потвърждава и от нотариалните актове, с които са удостоверени продажбите и с които "Дневник" разполага.

Най-големият удар с имоти на "Воинтех" през 2003 г. са направили две дружества - "Блясък" и "ПРИМА ХИМ", регистрирани на един и същ адрес - София, ул. "Стефан Караджа" 2. Там е регистриран и холдингът "Химимпорт", както и други свързани с варненската ТИМ компании.

"Блясък" ЕООД с управител Магдалена Тихолова е придобило срещу 464 хил. лв. без ДДС цял комплекс на военните във Варна, чиято данъчна оценка е за 2.3 млн. лв. С прибавеното ДДС стойността на сделката излиза близо четири пъти под данъчната оценка. Загубите за държавата стават още по-големи с изчислението колко би струвал имотът, ако беше продаден на търг по пазарни цени.

Драстично разминаване между цена и данъчна оценка има и при продажбата на бившият Авто-мото център на Асеновградско шосе в Пловдив, продаден също "по договаряне" на "ПРИМА ХИМ", регистрирана на същия адрес и представлявана от Мария Бонева. Според документите имотът, включва 14 масивни сгради и сглобяеми конструкции с данъчна оценка общо за 4 226 201 лв. Продажната цена обаче е за 1 550 000 лв. без ДДС. В случая държавата е понесла загуби от занижение с около 2 и половина пъти под данъчната оценка, без да се броят пропуснатите ползи от непроведен търг.

В разпродажбата на военни имоти по процедурата "пряко договаряне" се е включила и независимият депутат Мария Капон, член на създадената неотдавна партия ЕНП. Тя е к
© Plovdiv24.bg
Сградата на бившия Мотоцентър
упила от "Воинтех" чрез фирмата "Нупсън" ООД имот за 139 хил. лв. без ДДС, като данъчната му оценка е за близо 93 хил. лв. Само в този и още един случай - за имот във Велинград, са платени повече пари от данъчната оценка. Но остава проблемът с евентуалните загуби от факта, че не е бил проведен търг.

Пред "Дневник" Капон обясни "по памет", че сделката е сключена законно, а "Нупсън" се явила на "свободен конкурс" заедно с други фирми. Тя уточни също, че от 2005 г., когато станала депутат, вече не била в управлението на дружеството.

Следващият в ранглистата имот - в Асеновград, е бил продаден на едноличния търговец "Ангел Запрянов - 63". Сделката е за 284 хил. лв., без да се уточнява дали в тази цена е включен ДДС. Данъчната оценка на имота е 452 258 лв.

Вторият купувач, платил повече от данъчната оценка, Георгиос Папазоглу - той е придобил комплексна база на "Воинтех" във Велинград срещу 493 хил. лв. без ДДС при данъчна оценка 133 хил. лв. Фирмата, с която е сключена сделката, е "Маунтин ризортс", като лицето, което се е подписало под нотариалния акт, е Сергей Пенев.
Нова порция атрактивни военни имоти за продажба готви Министерството на отбраната през август. На пазара ще бъдат пуснати над 240 имота, съобщи миналата седмица военният министър Николай Цонев. От военното министерство обясниха, че докато се подготви пълният списък, Министерският съвет трябва да промени статута на собствеността - от публична в частна държавна собственост. От ведомството поясниха, че се обсъжда дали терените да бъдат продадени, или да се преотстъпи правото на строителство върху тях, като не е изключено и самото министерство да реши да строи за собствени нужди.


Още по темата: общо новини по темата: 2
11.04.2007 »
06.07.2004 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Есенен базар "Капана"
Задържаха Джейхан Ибрямов по разследване за купуване на гласове
Първа лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: