Променят редица правилници и наредба на Община Пловдив

Автор: Данислава Вълкова
Коментари (0)
20:05 / 06.06.2024
7122
Община Пловдив подготвя сериозни промени на нормативните си документи, видя Plovdiv24.bg в сайта на администрацията. Промените засягат Наредбата за създаване, управление и контрол на общинските предприятия, както и правилниците за тяхната дейност. Причината, поради която това е наложително, е във връзка с приемане на Закон за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки от 49-то Народно събрание през октомври 2023 година. 

Според новите текстове възложителят може да делегира правомощията си на длъжностно лице, което има право да го замества съгласно нормативен, административен или друг акт, който определя представителството на възложителя, или на лице, което осъществява административното ръководство в организацията. 

По отношение на администрацията на Община Пловдив кметът, като възложител на обществени поръчки, може да делегира права единствено на своите заместници и секретаря. Така вече няма да сме свидетели на обществени поръчки за няколко милиона лева, които да бъдат възлагани от обикновени юристи.

В случая кметът няма да може да упълномощава и директорите на общинските предприятия да възлагат обществените поръчки. Все пак въпросните ръководители ще могат правят предложения до кмета на Община Пловдив за провеждане на обществени поръчки, относими към предмета на дейност на предприятието и да съдействат за тяхното организиране.

Промените, които подготвя администрацията, ще залегнат в правилниците на ОП “Чистота", “Градини и паркове", “Общинска охрана", “Социално предприятие за хора с увреждания", “Организация и контрол на транспорта", “Паркиране и репатриране", “Траурна дейност".

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Талантливо момиче от Пловдив е сред победителите в националния ко...
Посочиха смущаващ факт покрай трагедията със загиналите край "Гра...
Кметът на Пловдив: За три дни решихме голям проблем
Успешна японска компания инвестира 60 млн. лв. в завод край Пловд...
Изтърбушиха бившия White Bar на Главната
Умъртвиха 900 птици в Пловдивско заради огнище на птичи грип


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).