На 10 март 2011 г. Висше училище "Земеделски колеж" организира превърналия се вече в традиционен Ден на биоземеделието. Проявата се осъществява за трета поредна година с любезното съдействие на Международен панаир - Пловдив във връзка с Международната селскостопанска изложба АГРА, която ще се проведе от 9 до 13 март 2011 г. На 9 март 2011 г. ВУ "Земеделски колеж" съвместно със Селскостопанска Академия ще удостои с Почетния знак на висшето училище Учен на годината в областта на аграрните науки. Организационният екип на семинара се ръководи от доц. д-р Марияна Иванова - Зам. Ректор на Висше училище "Земеделски колеж" - Пловдив, под почетното председателство на проф. д-р Георги Сенгалевич. Участие ще вземат още Аграрен университет, Агроекологичен център към Аграрен университет, Фондация "Биоселена" и др.
Организаторите ще обособят щанд за биологично земеделие (Щанд В-8, Палата № 3), на който ще бъдат изложени биопродукти, биопрепарати за растителна защита, учебни материали, новости за проекти, свързани с биоземеделието и търговията с биохрани, обяви за учебни курсове за биофермери и др. На щанда ще присъстват експерти в областта на биологичното земеделие, които ще дават консултации на 9 март 2011 г. (сряда) - от 14:00 до 16:00 часа, на 11 март (петък) и на 12 март 2011 г. (събота) - от 11:00 до 16:00 часа.
На 10 март 2011 г. от 10:00 часа ще се проведе СЕМИНАР по проблемите на биоземеделието в Конферентна зала, Палата № 3. Лекции ще изнесат изтъкнати учени и експерти в областта на биоземеделието: проф. д-р Ст. Каров, гл. ас. д-р А. Карова, доц. д-р В. Василев, доц. д-р М. Иванова, доц. д-р Владислав Попов, доц. д-р Христина Янчева, доц. д-р Г. Антонова, д-р Ст. Апостолов, проф. д‑р Г. Сенгалевич, Андраш Дюлаш - Биовет, Унгария, доц. д-р Хр. Кутинкова. Лекторите ще предоставят презентациите и допълнителната литература на заинтерсованите участници и гости на семинара. Ще бъдат разгледани въпроси, свързани с новостите в нормативните изисквания за биологично производство в България и ЕС, производството на храни от растителен и животински произход, биологичната борба, новите подходи в професионалното обучение по биологично земеделие и прилагането на система за осигуряване на качеството на обучение в търговията с био-продукти.
За участниците в проявата в 13:20 часа ще бъде организирана дегустация на биологични продукти, произведени в България - сирене, кашкавал, кисело мляко, вино, мед, хляб и др. |