Прожектират филм за появата на вируса СПИН, спечелил "Оскар"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:32 / 01.12.2013
4603
Във връзка с 1 декември, световния ден за борба с ХИВ/СПИН, "ЛГБТ Пловдив" и фондация "Авис Вита" организират прожекция на "Сходни събития: истории от одеялото"/Common Threads: Stories from the Quilt (1989) - документален филм за появата на вируса. Лентата ще може да се гледа безплатно в общинския "Център за превенция на ХИВ/СПИН", намиращ се в сградата на "Младежки дом", ул. Авксентий Велешки 20 от 16:00ч.

Филмът е награден с Оскар за най-добър документален филм през 1989. Поставен е фокус върху историите на пет личности - дете болно от хемофилия, наркоман и трима гей мъже. С помощта на гласа на Дъстин Хофман и красивата музика на Боби Макферин режисьорите Робърт Епстайн и Джефри Фрайдман свързват с лица тези имена позволявайки на роднините и приятелите да си спомнят за тях. Във филма можем да чуем записите които Том Ладъл, олимпийски атлет, е оставил на малката си дъщеричка преди да почине, както и тази на Дейвид Мандел Младши и спомените на родителите му, грижили се за него до последно, когато изключват сърдечния му монитор.

Историите са изключително трогателни без да бъдат подправяни и изопачавани и показват гнева и безизходицата на героите си. Епстайн и Фрайдман включват откъси от новините, представяни по онова време, които показват безразличието на държавата към болестта в началото. Християнската политическата организация Moral Majority (Морално Мнозинство) нарича болестта "Наказание пратено от Бог заради хомосексуалния ви начин на живот".

Филмът завършва с изработката на огромно одеяло. Всяко от парченцата в него е нечия история. История на жертвите на ХИВ, история на безразличието на държавата, история на отричането му.

Паралелно с това "ЛГБТ Пловдив" ще проведе и онлайн кампания. В нея предлагат консултации, инфомрационни материали, разбулване на най-често срещаните митове за за ХИВ/СПИН и картичка с призив за толерантност към ХИВ позитивните, която всеки може да изпрати на приятелите си.


Виж коментарите (0)

Още по темата (43):
01.12.2022 Преди години се пиеха една шепа лекарства, днес е нужна 1 таблетка
01.12.2022 Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН
01.12.2016 На Главната раздаваха червени лентички
01.12.2016 В Пловдив изследват безплатно за СПИН днес
01.12.2016 МГЕРБ и ЖГЕРБ със съвместна инициатива в Пловдив
28.11.2016 МГЕРБ и ЖГЕРБ със съвместна инициатива в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място
Масово глобяват пловдивчани
Нова придобивка за близо 120 000 лева за район "Тракия"
Битката на Денис срещу коварното заболяване продължава, даряват о...
Пловдив се включва в "Общата молитва за мир"
Днес затварят за движение булевард в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).