Първата ваксина срещу рака на маточната шийка бе представена в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:04 / 09.03.2007
2228
Първата ваксина срещу рака на маточната шийка бе представена в Пловдив. Ваксината съдържа малка доза високо пречистени вирусоподобни частици от четирите типа HPV (Human Papilloma Virus). Вирусоподбните частици са изградени само от вирусни белтъци и не съдържат вирусна ДНК. Прилагането на ваксината създава траен и устойчив имунитет.

Ваксинационият курс се състои от 3 отделни дози по 0,5 m, като първата доза се избира от произволно избран ден, втората - два месеца след приема на първата доза, а третата доза е шест месеца след поставянето на първата доза. Едната доза струва 275 лева, а трите общо 840 лева. Ракът на маточната шийка е втората най-честа причина за смърт при младите жени, след карцинома на гърдата. Приблизително 33 500 жени имат рак, а 15 000 умират от рак на шийката на матката всяка година в Европа.

Ваксината е предназначена за профилактика. Ваксинираните жени трябва да продължат с редовните прегледи за профилактика и превенция на заболяването. В България всяка година от рак на маточната шийка заболяват над 1000 и умират над 500 жени. Засега в Европа и България ваксината се поставя само на момичета и жени в 3 дози, като препоръчителната възраст е от 9 до 26 години. От фирмата производител и от асоциацията за борба с рака са направили предложение до Здравната каса единствената в света ваксина срещу рак да влезе в имунизационния календар на България.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Стряскащи кадри от катастрофата в Пловдив, при която загина 34-го...
Млад мъж е загинал при жестоката катастрофа край Полиграфията
Пореден инцидент с усукана кола около стълб в Пловдив, говори се ...
Ексклузивно: Не приеха Небет тепе заради некачествено изпълнение!...
След тричасова транспортна блокада: Възстановиха движението през ...
Съединиха двата края на новия Бетонен мост!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).