Форумът е тридневен - от 15 до 17 ноември, и съвпада с 55-годишнината на Института по овощарство в Пловдив. Ще бъде открит от заместник-министъра на земеделието и продоволствието Светла Бъчварова.
Научните дискусии в Първия балкански симпозиум по овощарство са разделени в 3 работни сесии, съобщиха организаторите. Теми като - „Генетични ресурси, селекция и биотехнологии", „Устойчиво и екологосъобразно плодово производство" и „Физиология на съхранението на плодовете" генерират интерес едновременно сред научните работници, потребителите и производителите, които научават как да бъдат конкурентоспособни на пазара.
На симпозиума ще присъстват и ще представят свои научни постижения двама представители на Международното дружество по градинарски науки (ISHS) - проф. Дамяно Аванцато (Италия) и проф. Бен Ами Бравдо (Израел). Сред поканените лектори са изтъкнатите изследователи в областта на овощарството проф. Силверио Сансавини (Италия), проф. Кароли Хротко (Унгария), ст.н.с.І ст. д-р Василий Джувинов (България). Пленарен доклад, обобщаващ проблемите и достиженията на биотехнологиите и генното инженерство при селскостопанските култури, ще изнесе акад. Атанас Атанасов (България).
Балканският симпозиум се организира със съдействието на Международното дружество по градинарски науки (ISHS), със седалище в Брюксел. Създадено през 1959 г., днес в него членуват над 7 000 представители от 150 държави. Целта на организацията е да подпомага научния и изследователския обмен в областта на градинарството, като презентира дейността на международни организации, студенти и институти. През 2001 ISHS възложи на Институт по овощарство да организира VІІ Международен симпозиум по генетика, селекция и помология на сливовата култура. На форума присъстваха учени от 19 държави.
Институтът по овощарство в Пловдив е водещо научно звено в Националния център за аграрни науки към Министерството на земеделието и продоволствието. В него работят 21 учени в областта на селекцията, генетичните ресурси, биотехнологиите и технологиите за отглеждане на овощните култури.
Институтът разполага с производствено-експериментални полета на територията си в Пловдив, Асеновград и село Цалапица, както и с ин-витро лаборатория за производство на овощен и ягодов посадъчен материал. Поддържа и изучава генофонд от 1 741 овощни видове от местен и чуждестранен произход. Освен това произвежда и предлага свежи плодове, като череши, вишни, сливи, праскови, круши, ябълки, орехи и лешници за пазара.