Първи в страната правим правилник за погребване на домашни любимци

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:30 / 07.05.2009
3032
Дълга около 400 м и широка 1 м ивица покрай гробищата на "Рогошко шосе" е заделеното вече място за вечен покой на домашни любимци.

"Сега изготвяме правилник, който ще съгласуваме с Районната ветеринарно-медицинска служба. В него ще са определени условията и реда за погребването на домашните любимци", съобщи шефът на "Траурни дейности" Коста Попов пред репортер на Plovdiv24.bg.

Според него идеята на кмета Славчо Атанасов за подобни гробища е толкова нова за страната, че ще мине поне месец преди реално да могат да бъдат погребвани животните. "Няма откъде да научиш или прочетеш какви са изискванията. Единствено във Варна имало отделено място, но е аматьорска работа. Никъде не е минавало гробище за животни -  като правилници, наредби и цени, през Общинския съвет. Ние поставяме началото", обясни Попов.

Най-важно е да се регламентират санитарно-хигиенните изисквания за реда, по който ще се погребват домашните любимци. След като всичко е готово, в сила ще влезе забрана за погребване на животни извън предназначеното за целта място. Бъдещите ползватели на траурните услуги ще трябва да са легализирани, да имат документ от ветеринарен лекар. Болни или заразени животни ще отиват в екарисажа в Шумен.

От  "Траурни  действия" са готови  да предложат всякакви екстри  - паметничета, некролози, венчета - за опечалените собственици.

"На някои хора гробище за домашни любимци може да звучи лековато, но има хора, които се интересуват от този въпрос и срещнахме обществена подкрепа", коментира кметът Славчо Атанасов, който вече успя да инспектира определения за целта терен.

Виж коментарите (0)

Още по темата (6):
18.08.2010 Над 40 домашни любимци са погребани в пловдивски траурен парк за година
14.08.2010 Първото гробище за домашни любимци заработи в Пловдив
14.07.2010 Информират за погребенията на домашни любимци в специална брошура
24.06.2009 Подготвят документацията на гробището за домашни любимци
23.04.2009 39 лева за погребение на домашен любимец
20.03.2009 Търсят гробище за домашни любимци
Още новини от Новини от Пловдив:
Хотелиерите в Пловдив доволно потриват ръце
Кметът Димитров повежда листата на ГЕРБ в Пловдив рамо до рамо с ...
Гражданка: До гуша ми дойде! Отвратително е!
Нова улица в "Тракия" край строящ се огромен жилищен комплекс
Няма връзка с автогара "Юг"
Два дни до началото на Международен технически панаир 2024


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).