Първия частен артмузей у нас стана на една година

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:14 / 30.09.2004
900
Единственият български частен артмузей отпразнува първия си рожден ден с изложба на известния съвременен художник Ангел Пачаманов, съобщава "Новинар". Специално за годишнината авторът представя цикъла "Отражение". Картините му са продължение на рисувани в предишни години творби и са отражение на случващото се в природата.
Над 250 колекционери и приятели събраха собствениците на музея Теодора и Стефан Малецови на празника преди броени дни в Пловдив. Те представиха и първия каталог на галерията с репродукции на 195 картини от Владимир Димитров-Майстора, Цанко Лавренов, Васил Бараков, Веселин Танев, Даниел Дечев, Васил Стоилов. В изданието са включени и 10 платна, непоказвани досега пред колекционерите. Всички творби са от личната колекция на семейство Малецови и от галерийната част на "Филипополис". Каталогът е в тираж 1500 броя, с твърди и меки корици, отпечатан е на български и английски език.
Собствениците на галерията-музей замислят в бъдеще и организирането на професионални търгове по подобие на аукционните къщи "Кристи" и "Сотби". Според г-н Малецов обаче сега наддаването у нас е по-скоро шоу и развлечение, без да носи икономически успех.
За съжаление в България няма пазар на изкуството, казва галеристът. Все още в сила са комунистически закони, които забраняват износа на картини от старите ни майстори. Това, от една страна, е добре, защото творбите са се запазили в страната, но, от друга - нанася огромно поражение на имиджа на българската култура в чужбина, тъй като там не познават нашите автори.
Непознаването на родните ни творци води до парадокси, при които творби от български художници се купуват в чужбина за по 1000-1500 евро или долара. А у нас се препродават пет пъти по-скъпо.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Мария Лалева с нова книга, ще я представи и в Пловдив
Електромобил и "Ауди" в лек сблъсък на "Гладстон"
Арестуваха и директора на Смолянския театър, полицаи го разпитват...
Пиле няма да може да прехвръкне, Пловдив почернява от полиция
Клиент: Пред мен мъж купи 5 порции по 8 лева! Не е редно!
Окончателно: Догодина ще затворят важно кръстовище в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).