ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Първо участие на България на Tanzmesse
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:42 / 15.08.2024Коментари (0)1608
©
За първи път от 3 десетилетия България ще бъде представена на Tanzmesse, най-голямата в света професионална платформа в сферата на съвременния танц. Tanzmesse 2024 ще се проведе между 28 и 31 август в Дюселдорф, Германия, и в нея участват повече от 60 държави.

Проектът за първото българско участие, озаглавен “Bulgarian Dancescapes", се осъществява от Фондация Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и One Dance Festival с подкрепата на Министерството на културата на Република България.

Изложбената сграда - Агората на Tanzmesse, традиционно е най-посещаваната, оживената и представителната част от форума, където всеки щанд представя отделни държави, публични и образователни институции, организации и артистични компании от сферата на съвременния танц и пърформанс. Професионалната публика на форума наброява над 1500 души, като се провежда веднъж на две години и включва платформа за дискусии, презентации и лекции, студийна програма за творби в процес на създаване, както и артистична програма.

Щандът на България под името “Bulgarian Dancescapes" ще предоставя актуална информация за българската съвременна сцена за танц и пърформанс на артисти, куратори, културни мениджъри, организации и заинтересовани страни. Освен представители на организаторите, българската делегация включва и петима артисти - Яница Атанасова, Александър Георгиев, Деян Георгиев, Коста Каракашян и Неда Ружева от колектива Trevoga.

Страната ни ще бъде представена и с азбучен каталог на работещите и свързаните с България танцови артисти и колективи с продукции от последните 2 години. В дигиталното издание са представени над 30 спектакъла на 21 танцови компании и хореографи, сред които утвърдени имена като Иво Димчев, Галина Борисова, Ива Свещарова и Вили Прагер и танцова компания ДЮН, а също и новоизгряващи артисти. В него е представена и Катерина Радева, която развива мултижанрова практика във Великобритания, а нейният спектакъл “40/40" е селектиран в артистичната програма на Tanzmesse.

Също така, първото българско участие ще бъде отпразнувано в специална българска вечер с участието на Bulgarian Cartrader п DJ GENTOFUNK. Даниел Стоянов, с творческото име Bulgarian Cartrader, постави рекорд по разпродадени концерти в Германия и спечели наградата Music Moves Europe 2024със своята инди музика с привкус на поп, поезия и носталгия по 80-те и 90-те години.

Основано през 1994 г. като Tanzmesse NRW, международното изложение първоначално се концентрира предимно върху маркетинга и разпространението на танцови продукции. През следващите години Tanzmesse се утвърждава като най-важната международна платформа за развитие и разпространение на съвременните изпълнителски изкуства. Днес фокусът на събитието е обмяната на опити знания, споделянето на нови практики и идеи, създаването на партньорски мрежи и популяризирането на нови продукции.

В тазгодишното издание ще бъдат представени и 19 спектакъла от Германия, Великобритания, Португалия, Италия, Замбия, Корея, Индия и други страни. Сред тях е и копродукцията на ONE DANCE - VAGABUNDUS на Идио Чичава, чиято световна премиера се състоя в Пловдив преди три години и оттогава спектакълът не спира да обикаля световните сцени. Тази година спектакълът откри международния фестивал Kunstenfestivaldesarts в Брюксел.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2025
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Пешеходният мост в Пловдив става общински
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: