Първото училище в България, което въвежда предмета "Космически науки" се намира в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
19:10 / 14.06.2024
14195
Деца се учат в клас как да бъдат космонавти и да решават проблеми в Космоса! Пловдивското училище "Св. Паисий Хилендарски" е първото у нас, което въвежда предмета "Космически науки" и дава шанс на учениците от V до VII клас да навлязат в дебрите на астронавтиката и на живота извън Земята.

"Подготвен е специално оборудван кабинет. Благодарение на технологичните иновации в него децата ще се докоснат до съзвездия, комети, планети, галактики, спътници. Съдържанието на учебната програма се допълва от учебни мисии за решаване на проблеми, свързани с предизвикателствата пред живота в Космоса", споделя пред "България Днес" директорът на средното училище д-р Ирена Душкова.

По думите й всеки урок ще е под формата на космическа мисия. Тийнейджърите ще имат възможност да правят космически изследвания, да се запознаят с голямата заплаха от космическия боклук и да търсят решения. Ще научат за комуникацията при междупланетни пътувания, храната на космическия турист, сигурността на космическите градове. Освен това ще създават модели на самоподдържащи се екосистеми и ще наблюдават метеорити.

"Предвидена е и работа с данни от Европейската космическа програма "Коперник", която е за наблюдение и мониторинг на Земята. Децата ще са откриватели и изследователи. В часовете ще търсят иновативни решения по множество казуси", допълва Душкова.

Освен екипа на училището в разработването на учебната програма по новия предмет се включват и преподаватели от Физико-технологичния факултет на Пловдивски университет "Св. Паисий Хилендарски" и Висшето военноморско училище във Варна. Предвидените учебни часове за годината за 72, а децата вече нямат търпение да започнат новата учебна година, за да "полетят" към Космоса.

Министерството на образованието и науката е одобрило още пет нови паралелки, които са по роботика, китайски език, испански, визуални изкуства и тенис на корт.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Невероятно събитие на Бунарджика събра пловдивчани
Безводие на два адреса в Пловдив и няколко села в областта
Среднощен шум тормози пловдивчани от години. Той търси източника
Решават кой да вземе неизползваните седалки от стадион "Христо Бо...
Очевидец: Жив късмет е, че никой не уби, накрая се заби в дърво
Една от емблематичните сгради на Пловдив. Познахте ли коя е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).