РЕМ-Пловдив кани пловдивчани на представянето на нов проект

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:12 / 18.09.2024
704
Имаме удоволствието Ви поканим на представянето на проекта "Реконструкция на български обичай и музика от XVI век". Събитието ще се състои на Международният ден на музиката - 1 октомври 2024 г., от 18:00 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив.

Автор на проекта е Петя Крушева (докторант в Институт за балканистика и Център по тракология "Проф. Ал. Фол“ към БАН – София).

Идеята за него е вдъхновена от сведението на един немски пастор от средата на ХVІ век, изпратен на дипломатическа мисия в Османския двор, който наред с всичките интересни сведения за българския бит, ни е оставил и кратък нотен текст на българска фолклорна песен. В българската музикална история най-ранните запазени нотни текстове на фолклорна или светска музика датират от края на XIX век.

На 1 октомври ще видите в звук и жива картина целия обичай, свързан с българското гостоприемство, какви са неговите корени и костюми, възстановени след проучване на писмени, изобразителни и археологически данни.

За реализирането на проекта взеха участие специалисти от различни области, които вложиха цялото си сърце и душа, докоснати само от една вълнуваща история и прекрасна мелодия от миналото: Д-р Александра Фол помогна за разчитането на музикалния текст, а маестро Ваня Консулова помогна за по-детайлното фолклорно проучване и звучене. Д-р Калина Атанасова възстанови костюмите от епохата. Музикална група Фрея (Freija - Пловдив) вложиха цялата си креативна енергия за възстановяването на музиката и инструментите, а хореографът Емил Иванов претвори малкото сведения за движения и стъпки в танц. Д-р Димитър Атанасов (Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН) ще влезе в ролята на пастора, оставил ни това безценно сведение.

По проекта взеха участие и много занаятчии и майстори, които с ръчно изработените предмети ще спомогнат да се докоснем до духа на епохата.

Проектът се изпълнява от Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции Авитохол - Варна с председател Жасмин Първанов и е включен в календара на Есенен салон на изкуствата – Пловдив. Осъществява се с подкрепата на Община Пловдив, а Регионален етнографски музей - Пловдив е официален партньор.

Входът е свободен.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанин повдигна ризата на мъж, разкри измама на мафията от ...
Млад шофьор не спря на "Стоп", последва сблъсък с камион
Митрополит Николай прие новия директор на МВР Пловдив
По телефона от Пловдив: Ало, синът ти катастрофира и уби дете
В Пловдив има 212 000 регистрирани коли, още толкова влизат в гра...
Лъжи, амфети и сълзи белязаха делото на Метин, убил човек на пътя...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).