РИОКОЗ започва проверка на 10 000 заведения в Пловдив
Само обектите за производство на храни и заведенията за общeствено хранене приготвящи над 200 порции на ден трябва да въведат системата ХАСЕП, съобщи на пресконференция д-р Владимира Стефанова от РИОКОЗ.Тя уточни, че вече са получили и указанията от здравното министерство как инспекторите да извършват контрола върху хранителните обекти.В пловдивска област през първите шест месеца ще бъдат проверени всичките 10 000 заведения за обществено хранене.От тях 800 са фирмите, регистрирани за производство на храни и те трябва вече да са въвели системата за самоконтрол.,уточни д-р Стефанова. Тя поясни, при че малките магазини, кафенета и складове за търговия ще продължи да се прилага, както и до сега, изискването за изготвяне на план за добра хигиенна и производствена практика. При останалите специализирани магазини, обекти за обществено хранене и заведения ще се прави ХАСЕП-план , който ще включва само част от задължителните практики за самоконтрол. От своя страна директорът на РИОКОЗ д-р Ани Егинлиан уточни ,че обектите които не изпълняват предписанията ще бъдат от 1 юли тази година санкционирани,а при повторно нарушение и затваряни.
Информацията е на радио Пловдив.