РИОСВ напомня, че трябва да бъдат закрити нерегламентираните сметища

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
17:00 / 31.08.2006
1389
Близо 150 депа за отпадъци трябва да бъдат закрити по предписание на
РИОСВ-Пловдив до края на тази година. Това са предимно селски сметища, неотговарящи на изискванията на нормативната уредба и съвременните технически стандарти. Междувременно се извършват и системни проверки от служителите на инспекцията, за да не се допусне създаването на нови незаконни сметища.

Нормативните актове в тази област са част от процеса за хармонизиране на българското законодателство със законите на ЕС. Закриването на нерегламентираните сметища е елемент от Националната политика за управление на отпадъците в съответствие с поетите ангажименти по прилагането на Директивата на ЕС за депониране на отпадъци. Законът за управление на отпадъците и Наредба №8 от 2004 година са нормативните документи, които регламентират тази процедура, а 31 декември 2006 година е крайният срок за закриването на всички, неотговарящи на изискванията сметища.

РИОСВ-Пловдив е издала необходимите предписания, съгласно
екологичното законодателство, на общинските кметове да изготвят планове за поетапно закриване на нерегламентираните сметища, които да бъдат финансово обезпечни. Тяхно е задължението да организират сметосъбирането и сметоизвозването на битовите отпадъците до депата, които отговарят на нормативните изискванията. На територията на РИОСВ-Пловдив това са депата за неопасни отпадъци на град Пловдив и град Карлово. Задължение на кметовете е и да предотвратяват създаването на нови незаконни сметища. При закриването на незаконните сметища, отпадъците трябва да бъдат предепонирани, а терените – рекултивирани.

До момента са закрити около 20 нерегламентирани сметища. Затова и инспекцията апелира към кметовете на общините да изпълнят навреме предписанията, които са им издадени. За нарушение на тези изискванията на Закона за управление на отпадъците глобите са в размер на 1000 до 10 000 лв.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Полицаи не трепнаха при вида на 40 лева
От последните минути: Нови два инцидента в Пловдив и до Скутаре
Три безплатни събития в Пловдив
Двама са в болница в Пловдив със счупени черепи
Откриха LSD в жилището на млада пловдивчанка
Огромен резил! Вижте какви са ги вършили арестуваният в Пловдив д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).