20 работници от месопреработвателно предприятие в село Величково са консумирали пилешко бутче с картофи, като ястието е донесено от пловдивска кетърингова фирма. Пет от тях са пуснати за домашно лечение, тъй като състоянието им е добро. Взети са проби от храната, които ще покажат причината за хранителното натравяне.
Не искам да правя предположения, но състоянието на пациентите прилича на стафилоково натравяне, коментира доктор Вълчев.
Директорът на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик доктор Фани Петрова заяви, че към момента се смята, че става въпрос за вероятен хранителен взрив, но микробиологичните анализи ще докажат тази хипотеза. Първите резултати се очакват утре.
Много щателно проучихме анамнезата на приетите в болницата работници. Търсихме допълнителни неща, но обяда на работниците се е състоял само от пилешки бутчета с картофи, които са били в индивидуални опаковки с прибори за еднократна употреба, коментира доктор Петрова.
Ако се окаже, че причинителя е стафилокок, това на практика означава, че трябва да се предприемат всички мерки във връзка с хигиенния режим на кетъринговата фирма.
Източник: радио "Пловдив"