ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ральо Ралев иззе функцията на адвокатите и започна да задава въпроси
Автор: Ивет Калчишкова 17:28 / 19.06.2024Коментари (1)4932
©
Множество въпроси и архитектурен спор белязаха заседанието срещу обвинения за взимане на подкуп от 60 000 лева чрез подставено лице бивш кмет на район "Северен" Ральо Ралев, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Трима свидетели бяха разпитани днес, за да се стигне до разпитане на случая и изясняване на обективната истина.

Пръв се изправи пред съда строителят и собственик на няколко популярни заведения Деян Найденов.

Той сподели, че се познава със строителния бизнесмен Здравко Ангелов.

"Имал съм два обекта в район “Северен". Срещнах случайно на улицата Ангелов 3-4 месеца преди задържането на Ралев. Човекът беше притеснен, каза ми, че има обект в района и не му разрешават да строи, защото не излизал коефициентът на интензивност на застрояването / КИНТ/. Намекна ми, че имал спънка в администрацията и ме попита дали познавам кмета Ралев и при мен искал ли е пари, за да одобри проекта. Аз познавам Ралев и отрекох досега да ми е искал пари или да ми е подхвърлял, че така трябва да направя, за да ми се одобрят проектите."

Найденов е предложил на Ангелов да отидат заедно при Ралев и да обсъдят проблема, но той не го е потърсил повече. 

"Изненадах се от твърденията на Ангелов. Каза ми, че през посредник трябва да се създаде среща с кмета, но не ми каза нищо за пари", допълни той.

Веднага след него разпитан бе архитектът и собственик на фирма Георги Шопов.

На него е бил възложен проектът за създаване на конкретната жилищна сграда. 

"Започнахме да работим въз основа на скица-виза, създадена от предишния архитект на район "Северен" Огнян Георгиев. Тя не бе издадена от арх. Богданов. Със Здравко Ангелов и единия собственик обсъждахме проекта и как да се разпределят апартаментите."

По думите му в кметството на район "Северен" първоначално е внесен идеен проект, за да получи разрешението за строителство. Проектът е бил върнат за забележки, които са били отстранени.

Шопов отново заговори за проблемите с КИНТА и обсъждането им с тогавашния главен архитект на Община Пловдив Юлияна Петрова, както и с арх. Богданов и Здравко Ангелов.

От разказа му стана ясно, че е изготвена втора скица с виза, защото този път е имало други забележки за премахване. 

Сред новото внасяне на проекта в район "Северен". Шопов е разбрал от Здравко Ангелов, че на компютъра в администрацията е видял готово строителното разрешение и е останал с впечатление, че всичко е наред. След това обаче Ангелов се е обадил на Шопов и му е казал, че изтеглят проекта и разрешение няма да има.

"Ангелов ми каза, че искат пари, но аз категорично не бях съгласен с това и му казах в никакъв случай да не дава подкуп. Не ми е казвал име, но ми спомена сумата от 60 хиляди лева."

По време на разпита подсъдимият Ралев не издържа и иззе функцията на тримата си защитници и зададе няколко въпроса на свидетеля - арх. Шопов. 

Ралев не бе съгласен с думите на Шопов, че са издадени две скици с визи. По думите му има и трета, която е създадена месеци след задържането му. 

"Към 2019 не съм бил вече кмет, не съм бил пречка. Защо е трябвало да се взима трета скица с виза? Нали това е бил "перфектен" проект", попита Ралев.

Ралев пожела да се предявят (съдът да ги покаже на архитекта - бел.ред.) на архитекта наличните материали по делото. След като видя конкретната скица-виза, Шопов каза, че забележките от предходната са вече нанесени на тази.

В зала бе разпитана и бивша служителка на отдел "Градоустройство" в район "Северен"

Величка Карагеоргиева заговори за входирането на преписките на администрацията в електронна система на кметството. 

"Кметът Ралев държеше всяка преписка да влиза в деловодната система, независимо какви промени има по нея. Той държеше това да се спазва, колеги са били наказвани заради това. Районният архитект Ани Войнова беше наказана точно заради тази конкретна преписка на проекта."

Тя допълни, че арх. Войнова и арх. Богданов често са си предавали конкретния проект на ръка, а не през електронната система.

Войнова е желала даденият проект да бъде предвижен напред, въпреки конкретните забележки. По думите й Войнова е посочила подсъдимата Вълова, като посредник на тези действия.

Припомняме, че Ральо Ралев беше арестуван през май 2019 г. и обвинен за взимане на подкуп от 60 000 лева чрез поставено лице. Заедно с него подсъдими са още Даниела Вълова, бивш началник на отдел в района, и Иван Делевски, който е собственик на частна фирма, взел въпросните пари.

Фактическото им предаване става на Иван Делевски, а според обвинението целта е Ралев да упражни влияние върху длъжностно лице – главния  архитект на "Северен" Михаил Богданов, във връзка с правомощията му за одобряване на идеен инвестиционен проект за изграждане на жилищна сграда в района.

Даниела Вълова е подсъдима за това, че през декември 2018 г. в съучастие като помагач на Ральо Ралев умишлено е улеснила извършването на търговия с влияние от страна на районния кмет, като е уточнила размера на исканата от него сума, за да може той да разпореди на главния архитект на "Северен" да одобри внесения за разглеждане идеен инвестиционен проект.

Процесът продължава на 27 септември от 10 часа, когато ще бъдат разпитани още трима свидетели и вещите лица.


Още по темата: общо новини по темата: 51
15.05.2024 »
29.03.2024 »
19.03.2024 »
30.01.2024 »
30.01.2024 »
22.11.2023 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Що за идиот си кръсти отрочоете Ральо ? тарикат селски марш в затвора
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: