Разбита престъпна група за производство на сканиращи устройства за банкомати

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:09 / 24.11.2004
1964
Вчера под ръководството на Върховна касационна прокуратура следователи от Националната следствена служба и служители от РЗ”БОП” при РДВР-Пловдив са извършили процесуално-следствени действия на пет адреса в Пловдив. От офиса на пловдивска фирма са иззети четец за пластични магнитни карти и заготовка за четец, служещ за сканиране и извличане на информация от дебитни и кредитни карти с цел фалшифицирането им. Подобен четец е бил иззет преди няколко дни от сродни на НСБОП служби във Франция, където са били задържани в ареста двама българи, опитали се да монтират устройството на банкомат. От същия офис в Пловдив вчера са били иззети още пластични магнитни карти, платки за четци, посттерминални устройства, както и клавиатури за тях, четящи устройства за ПИН-кодове, холдери - държачи за магнитни карти, дискети и компактдискове за софтуер, необходим за обезпечаването на споменатите инкриминирани устройства. От друг адрес в областния град са намерени и иззети незаконно притежавано оръжие, боеприпаси за него и заготовки за бордера за банкови операции. По Закона за МВР са задържани две лица. Образувано е следствено дело в Националната следствена служба, съобщиха от пресцентъра на РДВР - Пловдив.
На пресконференция главният секретар на МВР ген.-лейтенант Бойко Борисов каза, че при съвместната операция са арестувани 10 души, една част от които в София, а друга в Пловдив. Цехът, в който са произвеждани банкоматите и сканиращите устройства, се намира в Пловдивско, а банковите устройства се изнасяли с камиони за Лазурния бряг. При обиска са иззети компютри и дискове. Двама от задържаните членове на престъпната група са криминално проявени.
По случая е задържан и офицер от пловдивската полиция, за който е установено, че е давал информация на престъпната група. Той е предаден на военната прокуратура. Уличеният полицай не е служител на РДВР - Пловдив, уточни полк. Йордан Кюмюрджиев.
Нанесените щети са за стотици милиони евро и долара, но не може да се оцени колко точно, тъй като европейските банки и компании, произвеждащи кредитни карти, отказват да дадат точна информация, допълни ген. Борисов, цитиран от Focus news. Главният секретар на МВР изказа благодарност на директора на НСС ген. Иван Чобанов за добрата координация между службите, тъй като от НСС е подадена първоначалната информация за престъпната групировка.
Във връзка със зачестилите измами с банкови карти банкери предупредиха, че престъпниците ползват много прости методи. Магнитни ленти се монтират директно в отвора на банкомата, където задържат картата. Измамниците заменят поставените указания на апарата с нови листчета, които съдържат подменени телефонни номера. Гражданите се предупреждават да не споделят своя ПИН код и при проблем да търсят банката, която издава картата или фирма Борика, предаде радио Пловдив.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Мария Лалева с нова книга, ще я представи и в Пловдив
Електромобил и "Ауди" в лек сблъсък на "Гладстон"
Арестуваха и директора на Смолянския театър, полицаи го разпитват...
Пиле няма да може да прехвръкне, Пловдив почернява от полиция
Клиент: Пред мен мъж купи 5 порции по 8 лева! Не е редно!
Окончателно: Догодина ще затворят важно кръстовище в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).