Реквием за културата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (37)
09:45 / 15.08.2006
1747
Симеон Симеонов, Лъчезар Костов и Виктор Вълков са класически музиканти от много висока класа. Цигулар, виолончелист и пианист. От години живеят и творят в САЩ – студенти са в Йейл и Джулиарт. От години разнасят славата на България и в биографиите на първите двама пише: „Завършили средно образование в СМУ „Добрин Петков” Пловдив”. Всяка година отделят от личните си средства, за да се върнат за две седмици в родината си и да свирят почти благотворително пред пловдивската публика /за хонорари от порядъка до 50 лв./.

Тази година ще закрият „Тракийско лято” в Пловдив на 20 август и ще открият „Аполония” в Созопол на 1 септември. Имат само три дена за съвместни репетиции за първия концерт, тъй като двама от тях – Лъчезар и Виктор все още не са се върнали от САЩ. Необходима им е зала с роял и Симеон се обръща към своята бивша учителка и настояща директорка на Музикалното училище – Кунка Панчева. Г-жа Панчева им разрешава да ползват зала с роял срещу 4 лв. на час на всеки! Обикновено те свирят по 5 часа на ден, което означава, че за репетициите си трябва да платят на училището (или на директорката – не е ясно?) по 60 лв. на ден, или 180 лв. за три дни репетиции.
Заслужаваме си всичко.

Заслужаваме си да нямаме музиканти, инженери, програмисти, медицински сестри, лекари, артисти, режисьори… Заслужаваме си да имаме мръсотия, дупки по шосетата и хепатит. Защото винаги с галош стъпкваме ентусиазма на младостта и таланта, които искат да ни обогатят. За тях в България няма място!

Александрина Костова, майка на музикант, който няма да се върне в България.


Източник: Александрина Костова за Plovdiv24.com

Виж коментарите (37)

Още по темата (1):
20.08.2006 Класическа вечер в Стария град
Още новини от Новини от Пловдив:
Полицаи не трепнаха при вида на 40 лева
От последните минути: Нови два инцидента в Пловдив и до Скутаре
Три безплатни събития в Пловдив
Двама са в болница в Пловдив със счупени черепи
Откриха LSD в жилището на млада пловдивчанка
Огромен резил! Вижте какви са ги вършили арестуваният в Пловдив д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).