ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ремонтите на фасади - задължителни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:52 / 03.08.2005Коментари (1)1084
©
Не само настилката на Главната е в окаяно състояние
Собствениците на сгради в Пловдив ще са длъжни да ремонтират и повредените фасади, ако искат да извършат частично преустройство в имотите, реконструкция или модернизация, пише в."Дневник". Това реши Експертният съвет по устройство на териториите (ЕСУТ), а главният архитект на града Емилия Божкова одобри предложението. Изискването ще засегне предимно собствениците на жилища в центъра на града, чиито фасади са в лошо състояние. Според Божкова в Закона за устройство на териториите няма задължение живеещите на отделните етажи да се грижат за поддържането на "лицето" на сградата.

Особено тежък е проблемът в скъпите райони “Централен” и “Южен”. Стари жилищни сгради там са не само изцяло занемарени, олющени и "кърпени" с неугледен ремонт, но и опасни за преминаващите. Вече няколко пъти по централни улици падаха части от фасади, дори се откъртиха балкони. Решението на ЕСУТ, според което в разрешението за издаването на виза за строеж или реконструкция трябва да бъде включен и проект за фасадата, е много добро, смята Невена Узунова, ръководител на дирекция “Устройствено планиране, архитектура и благоустройство” в общината. Според нея законодателят не е гарантирал грижата за поддържането на фасадата и това решение е стъпка напред.

По данни на общината в Пловдив има над 700 опасни сгради, предимно в район “Централен”. Собствениците не се грижат за поддържането им и разрешават върху стари къщи да се монтират дори огромни рекламни табла. В момента гледката в централната част е потискаща, фасадите се "бият" една с друга, боята е олющена и напукана, липсват улуци, а в същото време стойността или наемите на имотите са много високи.

Именно заради скъпата реконструкция на фасадите голяма част от старите къщи на града не могат да бъдат наети или продадени. Повече от година масивна, но доста окаяна на външен вид сграда на едно от най-централните места - срещу площад “Съединение”, не намира собственик, или наемател. Любомир К., собственик на етаж от четириетажна кооперация в район “Централен”, коментира, че проект за фасадата би оскъпил изключително много всяка ремонтна дейност. Според него не става въпрос за реконструкция и строителен ремонт, а за реставрация. "Повечето сгради са и с архитектурна стойност, а това означава реставраторска дейност, която е многократно по-скъпа от строителните и ремонтните дейности. Бих финансирал проект за цялостното оформление на фасадата, но тогава общината трябва да се включи с финансова помощ, защото реставраторската работа не е по силите на един собственик на етаж", обясни Любомир К.

Други собственици се притесняват за това как точно ще се финансира реконструкцията на фасадата и няма ли това да доведе до конфликти между съседите. Засега все още не е ясно и какви санкции ще бъдат предприети от общината при липсата или неизпълнението на такива проекти. Инж. Петко Караколев, частен експерт по строителен надзор, заяви, че изискването за подобен проект за фасада би усложнило ремонтните дейности на строителните фирми. "Това ще означава специфична дейност, която в Пловдив ще е свързана често и с реставриране на орнаменти. Липсват такива квалифицирани кадри и ако тази препоръка на общината стане практика, добре е да бъде изграден общински екип, който да се занимава само с реставраторска дейност и да е в помощ на строителните фирми", смята той.

Доста пловдивчани все пак одобряват идеята, защото така ще се съхрани обликът на града и ще се премахне шаренията - единият етаж да е с различна фасада от другия според идеите и финансовите възможности на собственика.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
michilova
на 03.08.2005 г.
0
 
 
Крайно време е Пловдив да възстанови чара си. Да се поучим от опита на парижани. На всеки десет години те трябва да направят ремонт и освежаване на фасадата. след изтичане на определения срок тази дейност се извършва от общината, като на собствениците се налага виока глоба плюс стойността на ремонта.Така е и в много други европейски градове.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България в еврозоната
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: