Репортерка на bTV излезе да пазарува за Великден в Пловдив, показа касовата бележка

Автор: ИА Фокус
Коментари (9)
08:17 / 02.05.2024
37884
Колко ще ни струва Великден? Екипът на bTV излезе на пазар със семейство Минкови от Пловдив.

Първите продукти от списъка са маруля, репички и пресен лук. Цените на зеленчуците на пазара варират между 1 и 1,20 лв.

Всяка година Ива и Пейчо Минкови посрещат Великден с двете си дъщери, зетьовете и внуците. Пазарът им тази година е между 100 и 150 лв., като предпочитат да купят агнешкото и яйцата от местни производители, вместо от големите вериги.

"Много рядко, предимно малки продукти. За месото специално – не, в никакъв случай, гледаме да си осигурим домашно. Дори и кайма си правим сами. Важното е да е от известен произходът“, обяснява Ива Минкова.

"Пак си даваме парите, но качеството е различно“, допълва съпругът ѝ Пейчо Минков.

"Яйцата някъде от порядъка на 40-50 стотинки, агнешкото около 22-23 лв. ни дойде килограмът. От доста години така правим, не е за първи път – заради внуците, за да може да е екологично чисто“, допълва Ива Минкова.

За една маруля,  връзка пресен лук и  връзка репички сметката е 3 лв. Козунакът си го приготвят сами.

"Ние купуваме цяло агне – домашно. Яйца също са ни домашни – от познати. Единственото, за което ходим на пазар са зеленчуците – маруля, лук и репички. И трите са по един лев. Общо съм дал три лева за тези неща“, посочва Пейчо Минков.

"Всеки се разполага според чергата си. Няма да купиш цяло агне, ще купиш половин или пък само два килограма. Козунакът – всеки си има предпочитания дали домашно да си го направи, или да си го купи. В пекарните продават готови козунаци, там е на готово, а ако си купиш продуктите, трябва да се трудиш вкъщи“, обяснява още Пейчо Минков.

"Отнема ми цял ден, защото аз сама си приготвям домашни козунаци от много години. Казала съм, че докато мога ще си ги правя, а и всички ги обичат“, признава Ива Минкова.

Въпреки ниските цени на зеленчуците за великденската салата, производителите на пазара се оплакват, че нямат клиенти.

"Мога да кажа, че когато и да отида в дадена верига, за да видя какво се случва, виждам, че веригите са пълни, а тук при нас марулята е по 80 стотинки, пресен лук – пак за стотинки, репичките – за стотинки. И няма кой да пазарува. Пазарът ни е празен. Нямаме клиенти. Фактът е, че хората предпочитат да отидат някъде, където могат да си купят агнешкото, козунака и салатата от веригата. След това да станат и да си тръгнат. Не им се идва специално до пазара, за да си купят по-хубава стока и да се приберат“, категорична е Мария Цветкова, производител на зеленчуци.

Според думите ѝ цените от миналата и от по-миналите години не са се увеличавали на пазара, въпреки инфлацията.

За разлика от големите вериги, където агнешкото се предлага на цена 19 лв. за килограм, в кварталния месарски магазин цената е 25 лв. Яйцето пък струва 38 стотинки.

"За сега върви по-слабичко от минали години, чакаме точния ден. Да, разбира се, че има поскъпване. Не знам на каква база е това поскъпване точно в агнешкото, но минимум 2-3 лв. е по-скъпо, в сравнение с миналата година“, обяснява продавач в месарски магазин.

В месарският магазин в Пловдив екипът на bTV заплати 32,55 лв. за килограм агнешко и 10 броя яйца. Килограмът на агнешко месо се продава за 25 лв., а десет броя яйца за 3,80 лв.

Каква е обаче цената на козунака?. В повечето пловдивски пекарни той е на цена от 4 лв.

Така общо за килограм агнешко, 10 броя яйца, един козунак, маруля, репички и пресен лук bTV заплати близо 40 лв. Но тази сметка ще се промени поне пет пъти по толкова, ако семейството е деца и има гости.


Виж коментарите (9)

Още по темата (197):
13.05.2024 Затвориха 7 обекта след нередности с вносни храни
11.05.2024 Светла събота е! Какво не трябва да се прави днес?
08.05.2024 Светла сряда е! Църквата почита свети Йоан Богослов
07.05.2024 Дядо и внук преминахa хиляди километри от Канада, за да посрещнат Великден в Пловдив
07.05.2024 Как да си приготвим невероятно вкусни яйца с останалите от Великден
07.05.2024 Проф. Байкова: След празниците да има почивка от червеното месо и агнешкото
Още новини от Новини от Пловдив:
Район "Източен" с нова придобивка за хората със специални потребн...
Дрон без аналог в страната получи пловдивската пожарна
Ето я новата шефка на "Организация и контрол на транспорта" в Пло...
Позиция на "Старинен Пловдив" за плесенясалите мозайки в Голямата...
Първи подробности за разкритото в Пловдив голямо престъпление
Костадин Димитров: Искаме по-бързи темпове за развитие на транспо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).