Ресторантьори от Пловдив искат сертификатът при консумация на открито да отпадне
Облекчение на противоепидемичните мерки за сервиране на открито искат представители на ресторантьорския бранш. Според тях частичното отпадане на зеления сертификат ще подпомогне бизнеса в началото на ски сезона и в дните преди Kоледно-новогодишните празници. В момента зеленият сертификат е задължителен за всички клиенти на заведенията без значение дали те са в затворено помещение или с маси на открито.
От Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите предлагат сертификатът при консумация на открито да отпадне. По думите на собственици на заведения ефект от това ограничение няма и то само пречи на вече закъсалия бизнес. Ако рестрикциите останат, ще са в ущърб и на туристите за ски сезона, смята Еню Енев пред БНТ.
Хората по ски курортите не могат да си оставят ските, да влязат в заведението да си вземат кафе или чай и да им се иска зелен сертификат, това означава, че ски сезонът ще пропадне в България.
С просрочени вноски за наем, постоянни разходи и намален брой места работят и заведения в Пловдив. Задължителният зелен сертификат за масите на открито създава допълнителни неудобства.
Тъй като сме на Главната, клиентите масово се страхуват дори да изчакат поръчките си, когато тя е за навън, масите се ползват в много ограничен капацитет, казва Кристина Миткова, собственик на заведение.
"Ако отпадне зеления сертификат за консумация на открито, няма да разчитаме само на чуждестранните туристи, казват управители на заведения. Клиенти също са на мнение, че здравето им няма да е застрашено.", смята Ивайло Дернев, собственик на заведение в "Капана".
От бранша отправят апела си към здравното министерство като зов за оцеляване. И предлагат отново да бъде активирана мярка 80 на 20 за подпомагане на заетостта в сектора.