Ретро снимка показва какво е имало на мястото на Античния театър преди да го разкрият

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
08:19 / 31.03.2024
18663
Снимка от 60-те години на миналия век, която показва как е изглеждало пространството преди откриването и експонирането на Античния театър в Пловдив, бе публикувана във фейсбук групата “Акция фото Пловдивъ", видя Plovdiv24.bg.

Кадърът е от преди 1968 година, когато са започнали археологическите разкопки по разкриването. Разположен между Джамбаз тепе и Таксим тепе, театърът на Филипопол e единствената запазена антична театрална сграда в България. Вижда се, че в зоната е имало парк с пейки, зелена площ и къщи. 

От снимката прави впечатление, че скалите, които днес са овързани с големи железни въжета, все още не са обезопасени.

Театърът е бил построен през 90-те години на I век сл. Хр., когато градоначалник на Филипопол е бил Тит Флавий Котис – потомък на тракийската царска династия, три пъти първожрец на провинция Тракия, съдебен представител на метрополията и отговорник за строежите. Откритото зрително пространство включва 28 концентрични реда мраморни седалки. Зрителните места обграждат сцената – орхестра, която е с форма на подкова и диаметър 26,64 м. 

Освен за театрални представления, театърът се е използвал за гладиаторски и ловни игри и за седалище на Общото събрание на римската провинция Тракия (тракон коинон). Бил е действащ до края на IV в. и е побирал около 6 000 зрители. Над сводестия проход на втория ранг седалки е имало ложа за императора и почетните лица.

В онези години хубавият театър бил задължителен за всеки град, който си струвал денариите. Римляните се влюбили в това гръцко изобретение векове преди да създадат империята си и когато започнали да разширяват държавата си, започнали да строят театри в новозавладените земи. Действително, по времето на римляните малцина харесвали поучителните трагедии на класически гръцки автори като Еврипид и Софокъл.

Повечето предпочитали пикантните комедии и примитивния хумор на по-късните автори, давайки основание на интелектуалците да се оплакват, че интересът към театъра бледнеел в сравнение с този към гладиаторските игри.

Днес Античният театър е една от емблемите на град Пловдив и е адаптиран за съвременния културен живот на града. Той е с функционираща сцена за оперно, музикално и драматично изкуство. Сред най-значимите събития са ежегодният Международен фолклорен фестивал, Оперният фестивал “Opera Open", Рок фестивалът “Sounds of the Ages" и много други.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Полиция и линейка на пловдивски булевард заради инцидент
Пловдивчанин откри в телефона на жена си чат с техен семеен прият...
Пловдивчанката, която искаше да кара с 240 в лява лента, с безумн...
Санират полусаниран блок в Пловдив за 1 милион лева
Много грозни сцени на кръстовище в Пловдив, извикаха полиция
Ефективна присъда за шофьора, блъснал фатално заместник-директорк...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).