Революционна технология на УХТ спасява самолетите от инциденти

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
15:28 / 03.10.2013
3888
Бивши и настоящи студенти от
УХТ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Иновация на Университета по хранителни технологии влиза в основата на международен проект между 12 държави, чиято цел е разработването на специални покрития за самолети, които да решат основни проблеми на авиацията, съобщи проф. Алберт Кръстанов, ръководител на Катедра "Биотехнологии" в Университета по хранителни технологии в Пловдив. 

Проектът се реализира по Седма рамкова програма на ЕС и е на стойност над 6 млн. евро. Чрез проф. Кръстанов УХТ е бил поканен от координатора на проекта в Германия - Европейската компания по аеронавтика, самолетостроене и космически изследвания. Едно от нейните подразделения прави самолетите "Еърбъс". 

"Нашата задача беше да разработим биологични молекули, които разграждат инсектите, които при полет се блъскат в самолета и се наслагват по повърхността му", посочи проф. Кръстанов. 

"За нас е изключително важно, че тези световни компании предпочетоха за партньор Университета по хранителни технологии, който е само на 60 г. пред други учебни заведения в Европа, които са по на 600 години", посочи ректорът на единственото по рода си учебно заведение на Балканите проф. Кольо Динков в навечерието на юбилея, който УХТ отбелязва в седмицата между 14 и 18 октомври. 

Разработката има за цел да реши два основни проблема в авиацията - единият е обледяването на самолетите в процеса на летене, което влияе на сигурността. А вторият е свързан освен с безопасността и с разхода на гориво - натрупването на насекоми и всякакви видове замърсители от биологичен произход върху крилата на летателните машини при полет.

Това води до влошаване на аеродинамиката, в резултат на това настъпва турболенция, от което сигурността на полета е поставена под въпрос. Когато отлаганията са покрай двигателя на самолета се влошава и неговата работа. Друг проблем е, че разходът на гориво се повишава с 20%. Тези биозамърсители са източници за образуване и на лед по крилата. 

"Извън проекта, който приключваме, УХТ сключи с германската компания EADS билатерален договор да разработи покрития за военни самолети и за ракетостроенето", посочи още проф. Кръстанов.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани ще се бръкнат 4,8 млн. лева заради драскачите по стен...
Спират движението на част от пловдивски булевард
Побългариха една от новоремонтираните улици в Пловдив
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място
Масово глобяват пловдивчани
Нова придобивка за близо 120 000 лева за район "Тракия"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).