ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
''Ритоните'' ще бъдат търгувани, докато Николов оглавява НЛВК, смятат винари
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:59 / 10.03.2005Коментари (0)1744
©
За оставката на председателя на Националната лозаро-винарска камара Никола Николов настояват нейни чланове. Според тях в сегашното си състояние камарата не защитава интересите на винопроизводителите в страната, а на отделни членове на от консултативния и управителния си съвет и именно Николов е отговорен за това. Повод за недоволството е грандиозният скандал, който се развихри в навечерието на тазгодишната "Винария", когато изтече информация, че една от фирмите ще вземе награди в 8 категории, а при внезапно направената проверка се оказа, че въпросната фирма не гарантира с налични количества представените за дегустация проби. В крайна сметка "Златни ритони" не бяха раздадени и по този начин бяха ощетени други 50 фирми, подготвяли се цяла година за престижното събитие.
"През последните месеци Николов изцяло е прехвърлил задълженията си в камарата на главния секретар Лилия Стоилова, а самият той се занимавал единствено с политика. И без това е статист, по-добре е да си ходи, заявяват членове на НЛВК, цитирани от в-к "Стандарт". Никола Николов оглави Националната лозаро-винарска камара като шеф на икономическата комисия в предишния парламент, пише в днешния брой на вестника. Той участва в сценарий за превземане на тогавашния Съюз на винопроизводителите от верни на синия кабинет политици, които трябваше да контролират приватизацията на винпромите. Николов инициира създаването на новия закон за виното, според който камарата играе решаваща роля при вземането на много решения за отрасъла. Броени месеци след като депутатът с прозвището Агнешката главичка стана шеф на камарата, членският внос се вдигна до 300 лева. Това на практика накара повечето лозари да напуснат сдружението. То се превърна в обединение на винпромите, докато производителите на грозде и лозички се записаха в регионалните камари.
Николов положи много усилия да премести акцента на винарското изложение от Пловдив в София. Всичко това се прави зад гърба на панаира, като същевременно навсякъде се афишира безпроблемното партньорство между него и камарата при организацията на националните дегустации и "Винария".
По настояване на Николов лозаро-винарската камара е регистрирана по Закона за юридическите лица като сдружение с нестопанска цел с частна полза. А от Европа не дават пари на такива браншови структури. За сравнение петте регионални лозаро-винарски камари в страната са регистрирани като сдружения с обществена полза.
Това значи, че ако по някакъв начин някоя от регионалните камари се разформирова, това, което тя притежава, няма да отиде като дивидент в джоба на учредителите, а ще остане за общината, където е регистрирана.
Изход от порочната практика, която беше публично огласена чак тази година, да се манипулират наградине за винарско изкуство, производителите виждат в създаването на нова камара, като и в промяна на регламента за конкурса на "Винария". Те настояват при следващите дегустации да бъдат поканени и специалисти от чужбина, а пробите да се вземат направо от магазините. Но са твърдо убедени, че докато Николов е председател на НЛВК, това няма да стане, защото за него и обкръжението му е изгодно винарските награди да се търгуват.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Първа лига, сезон 2024/2025
Шампионска лига сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: