ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Родители се страхуват да пуснат децата си на училище заради хепатита
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:40 / 23.08.2006Коментари (19)2291
©
Едва ли има пловдивчанин, който все още да не знае за големия проблем с хепатите в гетата на нашия град. За момента някак си дали благодарение услията на управниците или не чак толкова, но гражданите извън малцинствените квартали успяват да се опазят от заразата. Наближава обаче един много светъл ден, който тази година носи по-различни емоции за родителите. Това е 15 септември - денят, в който децата на Пловдив отново ще прекрачат училищния праг. Много родители сега се опасяват, че заедно с техните деца в училищните стаи ще бъдат посрещнати и децата от малцинствата. Публикуваме некоригирано писмото на един такъв родител, което получихме вчера в нашата редакция:

Здравейте,
Казвам се Гочева, от Пловдив съм и имам син, който е ученик в СОУ “Вапцаров“. Изключително съм притеснена от масовата зараза от хепатит А, която залива Пловдив, засега главно в ромските квартали. Казвам засега, понеже по силата на предприсъединителните програми, от една година ромчетата учат заедно с нашите деца. В класа на синът ми има 4 или 5 ромчета. Искам да бъда разбрана правилно – далече съм от мисълта за нагнетяване на каквото и да е етническо напрежение, но тук вече става въпрос за здравето на децата ни. Когато преди година те започнаха да посещават учебните занимания заедно с нашите деца, всички ние – и родителите, и самите деца показахме, че етническа толерантност може да има и има. Но на 15.09.2006 г. всички – и българчета и роми ще влезнат в една класна стая, ще ползват една и съща столова, една и съща тоалетна.
Всекидневно в Инфекциозна болница в Пловдив постъпват заразени от хепатит А, предимно деца. Цитирам буквално информация от plovdiv.24.com - “По данни на РИОКОЗ – Пловдив епидемията се разраства, през последното денонощие са хоспитализирани нови 17 пациенти от “Столипиново” и Шекер махала, което е повече от досегашния брой заболели дневно. Започват да боледуват и контактни с първите заразени, има и нови огнища, посочи тревожната тенденция началникът на отдел “Противоепидемичен контрол” д-р Ели Кунчева. Според нея е трудно да се прогнозира дали пикът на епидемията ще мине до началото на учебната година, защото хепатитът е “болестта на есента”.
Като коректен данъкоплатец и като майка на дете, което попада в рискова от заразяване среда /ваксини срещу хепатита все още не са доставени в Пловдив/ искам да знам какво прави Министерството на образованието и Община Пловдив по този толкова сериозен
проблем??? И трябва ли да чакаме да пламнат хепатитни огнища и в училищата??? Много от родителите на децата, и това е и мое мнение, не желаем децата ни да посещават едно и също училище с ромчетата, докато хепатитната епидемия не бъде овладяна. Министерството на образованието и Община Пловдив ще ни принудят да спрем или да преместим децата си от училище. Повтарям, че това не е само мое мнение и становище. Искам да бъда разбрана правилно – това което излагам по – горе няма нищо общо с желанието за всякакво етническо напрежение.
Навсякъде се говори и се пише какви мерки се взимат в ромските квартали – почистват им, раздават им препарати за защита. Това е много добре, но питам - какво ще се направи за моето дете, за съучениците на детето ми, за приятелчетата и съседчетата на сина ми???
Моля всички родители, които имат същите притеснения - нека се обединим, да не чакаме проблема да ескалира, а потърсим заедно разумното му решение.


Всички, които желаят да вземат отношение по темата, могат да ни пишат на редакционния e-mail: novini@plovdiv24.com.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Ivo
на 29.08.2006 г.
0
 
 
Znaeteli az kakva vaksina 6te im da maika im da iba....az sam dal 90 leva za moeto dete da se vaksinirane ot kade na kade na tqh 6te davat bez pari...6e gi vaksiniram az vednaz za vinaga maika mi u putkata
Ivo
на 29.08.2006 г.
0
 
 
Znaeteli az kakva vaksina 6te im da maika im da iba....az sam dal 90 leva za moeto dete da se vaksinirane ot kade na kade na tqh 6te davat bez pari...6e gi vaksiniram az vednaz za vinaga maika mi u putkata
xy
на 27.08.2006 г.
0
 
 
nai dobroto reshenie.protivohepatitna vaksina za vschiki.
potrebitel`
на 24.08.2006 г.
0
 
 
Az imam sledniq wapros: Neiskam da obidq nikogo!!!. Sled tolkowa pisane na mneniq po temata ima li nqkakuf konkreten rezultat? ili se okzawa wqrno twurdenieto, che "bulgarina e trapezen patriot,razbira ot wsichko i znae kak da si zashtitawa prawata, no samo kogato e na masa s meze i chashka"
AZ
на 24.08.2006 г.
0
 
 
Каква е тази програма бе, тия малумници съвсем се побъркаха. Всеизвестно е скапаните хора няма да прихванат нищо добро от свястите, но обратното е много възможно. Не ме интересува дали ще се образоват мангалите, не искам българските деца да имат какъвто и да е достъп с тези боклуци.
Aнонимен
на 24.08.2006 г.
0
 
 
Да си платят ЗДРАВНИТЕ УСИГОРОВКИ!!тока водата.
Aнонимен
на 23.08.2006 г.
0
 
 
ай стига бе, кое било даскалото. То темата е сериозна и заразата от мангалите ни застрашава всички, те кое било даскалото. Майната ви, което и ще да е. На всякъде има мангали в даскалата.
аз
на 23.08.2006 г.
0
 
 
училещето е христо г. данов
Aнонимен
на 23.08.2006 г.
0
 
 
Кой е казал, че снимката е на СОУ "Никола Вапцаров"
Иван Иванов
на 23.08.2006 г.
0
 
 
Ромите не са плъзнали само из целия град! Те са плъзнали в цялата ни държава и писмото което прочетох извинето на тази жена е българка и няма права! Това е по най новата конституция а българия виж ако Ром напише нещо такова ще има много по голям ефект сред власта! Така че хора да се заравяме в боклуците и да ставаме и ние РОМИ! А сега малко сериозно в Столипиново продължава да си е същия кенеф защото ония продължават да си хвърлят боклуците! Така че аз отдавна го казвам "Хора не чистете просто преместете бунището на града в Столипиново"!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2024
Български футболен съюз 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: