Родители се страхуват да пуснат децата си на училище заради хепатита

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (19)
09:40 / 23.08.2006
2292
Едва ли има пловдивчанин, който все още да не знае за големия проблем с хепатите в гетата на нашия град. За момента някак си дали благодарение услията на управниците или не чак толкова, но гражданите извън малцинствените квартали успяват да се опазят от заразата. Наближава обаче един много светъл ден, който тази година носи по-различни емоции за родителите. Това е 15 септември - денят, в който децата на Пловдив отново ще прекрачат училищния праг. Много родители сега се опасяват, че заедно с техните деца в училищните стаи ще бъдат посрещнати и децата от малцинствата. Публикуваме некоригирано писмото на един такъв родител, което получихме вчера в нашата редакция:

Здравейте,
Казвам се Гочева, от Пловдив съм и имам син, който е ученик в СОУ “Вапцаров“. Изключително съм притеснена от масовата зараза от хепатит А, която залива Пловдив, засега главно в ромските квартали. Казвам засега, понеже по силата на предприсъединителните програми, от една година ромчетата учат заедно с нашите деца. В класа на синът ми има 4 или 5 ромчета. Искам да бъда разбрана правилно – далече съм от мисълта за нагнетяване на каквото и да е етническо напрежение, но тук вече става въпрос за здравето на децата ни. Когато преди година те започнаха да посещават учебните занимания заедно с нашите деца, всички ние – и родителите, и самите деца показахме, че етническа толерантност може да има и има. Но на 15.09.2006 г. всички – и българчета и роми ще влезнат в една класна стая, ще ползват една и съща столова, една и съща тоалетна.
Всекидневно в Инфекциозна болница в Пловдив постъпват заразени от хепатит А, предимно деца. Цитирам буквално информация от plovdiv.24.com - “По данни на РИОКОЗ – Пловдив епидемията се разраства, през последното денонощие са хоспитализирани нови 17 пациенти от “Столипиново” и Шекер махала, което е повече от досегашния брой заболели дневно. Започват да боледуват и контактни с първите заразени, има и нови огнища, посочи тревожната тенденция началникът на отдел “Противоепидемичен контрол” д-р Ели Кунчева. Според нея е трудно да се прогнозира дали пикът на епидемията ще мине до началото на учебната година, защото хепатитът е “болестта на есента”.
Като коректен данъкоплатец и като майка на дете, което попада в рискова от заразяване среда /ваксини срещу хепатита все още не са доставени в Пловдив/ искам да знам какво прави Министерството на образованието и Община Пловдив по този толкова сериозен
проблем??? И трябва ли да чакаме да пламнат хепатитни огнища и в училищата??? Много от родителите на децата, и това е и мое мнение, не желаем децата ни да посещават едно и също училище с ромчетата, докато хепатитната епидемия не бъде овладяна. Министерството на образованието и Община Пловдив ще ни принудят да спрем или да преместим децата си от училище. Повтарям, че това не е само мое мнение и становище. Искам да бъда разбрана правилно – това което излагам по – горе няма нищо общо с желанието за всякакво етническо напрежение.
Навсякъде се говори и се пише какви мерки се взимат в ромските квартали – почистват им, раздават им препарати за защита. Това е много добре, но питам - какво ще се направи за моето дете, за съучениците на детето ми, за приятелчетата и съседчетата на сина ми???
Моля всички родители, които имат същите притеснения - нека се обединим, да не чакаме проблема да ескалира, а потърсим заедно разумното му решение.


Всички, които желаят да вземат отношение по темата, могат да ни пишат на редакционния e-mail: novini@plovdiv24.com.

Виж коментарите (19)
Още новини от Новини от Пловдив:
Полицаи не трепнаха при вида на 40 лева
От последните минути: Нови два инцидента в Пловдив и до Скутаре
Три безплатни събития в Пловдив
Двама са в болница в Пловдив със счупени черепи
Откриха LSD в жилището на млада пловдивчанка
Огромен резил! Вижте какви са ги вършили арестуваният в Пловдив д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).