Родните череши ще са малко, но скъпи, гръцките по 10-20 лв

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:01 / 09.05.2009
1188
Черешовата реколта тази година ще е слаба, но качествена. Падналите преди десетина дни слани на някои места в Пловдивска област са попарили част от дръвчетата. Иначе сме провели всички пръскания и сме опазили плодовете от болести и неприятели, заяви Петко Чунчуков, производител от Брестник. Заради по-ниските температури през пролетта узряването на най-ранните череши ще закъснее с около две седмици. Очаква се първата беритба да бъде в края на май. Цените на родните череши все още са мистерия за производителите и търговците. Всичко зависи от вносните, които се очаква да се появят на пазара до дни. При всички случаи първоначалната цена на гръцките череши ще е между 10 и 20 лева за килограм, прогнозира продавачка на плодове. Според нея нямало опасност да се повтори истерията с чилийските череши по Коледа, които заковаха цена от 100 лева за килограм и изгниха по сергиите заради липса на купувачи.

Според г-н Чунчуков производителите, които нямат възможност директно да продават стоката си на пазара, отново ще бъдат ощетени. Прекупвачи отдавна обикаляли градините и предупреждавали, че няма да плащат повече от 60 до 90 стотинки за килограм. Докато стигне до пазара, цената на черешите ще скочи поне три пъти. Обикновено търговците на едро си слагали надценка от 100 процента. Още толкова качвали и тези по пазарите. Според производителя от Брестник жалко било, че се толерирала евтината и нискокачествена родна стока. Българинът още нямал нагласата да купува качествени, но скъпи български плодове, които иначе биха сринали вноса.

Източник: в. "Марица"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хотелиерите в Пловдив доволно потриват ръце
Кметът Димитров повежда листата на ГЕРБ в Пловдив рамо до рамо с ...
Гражданка: До гуша ми дойде! Отвратително е!
Нова улица в "Тракия" край строящ се огромен жилищен комплекс
Няма връзка с автогара "Юг"
Два дни до началото на Международен технически панаир 2024


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).