ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ромският Бевърли Хилс - неоправдано скъп експеримент
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:55 / 01.12.2004Коментари (0)1791
На втория етап от реализацията на проекта за изграждане на домове за роми да се строят жилища тип социален с по-малка разгъната площ, да се използват незаети терени, да се обяви нов нов архитектурен конкурс и особено внимание да се обърне на платежоспособността при подбора на бенефициенти. Това са препоръките, които експерти от Община Пловдив отправиха към представителите на програмата на ООН за развитие (ПРООН) Тери Стандли и Рой Брокман, които днес бяха в Пловдив за консултации относно Национална жилищна стратегия за ромите, която ще обхваща следващите 15 години. Зам.-кметът Константин Писков е представил етапа на изпълнение на проекта “Интеграция на етносите” (изграждане на домове) по наскоро приетата от ОбС стратегия за интеграция на малцинството, както и забележките на местната власт към него, съобщиха от пресслужбата на Община Пловдив. По този проект за период от 5 години трябва да бъдат изградени в две от махалите 254 еднофамилни къщи на обща стойност 9.4 млн.евро. До момента с едногодишно закъснение са изградени 80 къщи в кв. “Т.Каблешков”. От началото на настоящата година в 30 от тях са настанени 34 домакинства, а в останалите 50 предстои в най-скоро време да бъдат настанени новодомци.
Проектът се администрира от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), като Община Пловдив предоставя терените, а след актуване на домовете настанява наемателите съобразно приети от ОбС критерии.
Предстои реализирането на втори етап, като в квартал “Столипиново” трябва да бъдат изградени останалите 204 къщи. Етапът е на фаза проектиране, като местната власт е предложила на МРРБ три терена. Очаква се решение на Министерството.
Общинските експерти препоръчват също при бъдещи подобни проекти МРРБ да предвижда и финансиране за актуализиране на кадастралните планове. Предложено е също в бъдещата Национална жилищна стратегия да бъде заложена възможността за ползване на нисколихвени кредити за изграждане на жилища. Експертите от ПРООН са споделили, че подобни препоръки има и от другите посетени по темата общини – Сливен, Стара Загора, Лом и Кюстендил.
Сред основните проблеми при реализацията на проекта остава скъпото строителство на първия етап, където са изразходвани около 50% от общите средства, отчитат от общината. Остава и проблемът с финансовите задължения на наемателите. От настанените до момента 34 домакинства, 11 са изплатили наемите си, 5 от тях са подписали споразумения за разсрочване на дълговете. Останалите наематели са на различен етап от реализиране на съдебната процедура по събиране на задълженията. Както Plovdiv24 писа, предстои описване на имуществото на длъжниците от съдия-изпълнител и разпродажбата му на търг. Междувременно зам.-кметът по етническите въпроси Константин Писков е предложил на общинските съветници наемът за ромските жилища в Шекер махала да се намали наполовина. Сега те наемателите плащат от 50 до 90 лв. за площ от 150 до 200 км.м.
В Пловдив ромите живеят основно в четири махали, броят им е трудно определим. Сред самоопределящите се най-висок е броят им във възрастовата група 10-19 години. Проблемите при общността са типичните за страната – ниско образование и безработица. През последната учебна година от училище са отпаднали 308 деца от общността, безработицата сред общността е 19.4%, като общо за града тя е едва 7.5%. 54% от социално осигуряваните пловдивчани са роми. Сред проблемите са също високата престъпност и увеличаващите се задължения за потребление, основно на електричество.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Футбол - други
Пребиха жестоко легенда на популярен български клуб
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да (639) 55%
Не (427) 37%
Не мога да преценя (101) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: