Росен Димов: Критиките ви са безчестни, господин посланик

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:54 / 13.12.2004
949
"Отправените от вас критики, че прокуратурата носи основна отговорност за вихрещата се организирана престъпност и че оказва политически натиск са безкрайно безчестни”. Това се казва в открито писмо председателя на Асоциацията на прокурорите в България Росен Димов до посланика на САЩ Джеймс Пардю, който наскоро остро разкритикува правораздавателната система у нас и най-вече прокуратурата.
“Не знам дали това се дължи на лоша информираност или директна подкрепа спрямо някои политици. Знам само, че това не е истина. Знам също, че това не е мнението на Великата сила Америка”, се казва още в писмото. “Прокуратурата е само част от една сложна държавна верига от институции, които водят битката срещу престъпността. Тя нито разкрива, нито разследва, нито осъжда престъпниците. Това се извършва от органите на МВР, следствието и съда. През последните години систематично се прави всичко възможно да се намалят правомощията на прокуратурата и само формално тя да се нарича " Господар на предварителното производство ". Въпреки това, по всички материали от МВР и следствието, които са постъпили при прокурорите, е взето отношение и те са били решени”, заявява пловдивският апелативен прокурор. “Поименно мога да Ви посоча редица дела, които прокуратурата е внесла в съда - за контрабанда, за организирани групи за фалшификации, за трафик на хора и т.и. Приемам Вашата критика, че цялата сложна система на наказателното правораздаване - от разкриването на престъплението до осъждането, се нуждае от реформиране, но не мога да приема, превръщането на прокуратурата в изкупителна жертва за чужди грехове”, се казва в писмото по повод обвиненията, че "няма осъдени представители на организираната престъпност".
Росен Димов призовава “политиците и държавните мъже да преценят дали думите на Пардю са в добрия тон за един дипломат и дали засягат честта на Родината”. "Като прокурор с над 20 годишна практика и колега на още 1 200 прокурори и председател на Асоциацията на прокурорите в България, която има над 500 члена, не мога да остана безразличен към отправените от вас нападки към една конституционно закрепена българска институция, каквато е прокуратурата," се казва още в писмото.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пиле няма да може да прехвръкне, Пловдив почернява от полиция
Клиент: Пред мен мъж купи 5 порции по 8 лева! Не е редно!
Окончателно: Догодина ще затворят важно кръстовище в Пловдив
Пуснаха асансьорите на "Модър - Царевец"
В Пловдив посъветваха шофьорка да си изпие кафето, преди да се ка...
Луксозен "Мерцедес" се предлага срещу имот в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).