Румен Овчаров проверява защо австрийската EVN не инвестира

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
10:02 / 03.07.2006
1139
До края на тази седмица министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров ще провери защо австрийската компания ЕVN , собственик на електроразпределителните дружества в Пловдив и Стара Загора, не инвестира в изграждането на нова подстанция край пловдивското с. Радиново, което е в община Марица.

Министър Овчаров заяви, че се ангажира да изясни дали приватизираното "Електроразпределение - Пловдив" или държавната НЕК трябва да изгради новата мощност в община Марица.
Целта е новото съоръжение да захранва индустриалната зона в района, където свои заводи имат десетки наши и чужди компании. Както "Сега" писа, фирмите "Либхер Хаусгерете Марица", "Сокотаб", "Агри България" и "Мерцедес" поискаха да разширят дейността си, но не можаха да го направят заради недостига на мощности. Вече втора година те чакат да се построи подстанцията, чиято първа копка е направена още през 2004 г.

Много чужди инвеститори от региона са завели съдебни дела за пропуснати ползи срещу енергото, тъй като дружеството бави с месеци присъединяването им към мрежата.

Проблемът с инвестициите от страна на ЕVN са болна тема и на областната управа в Пловдив. Администрацията на три пъти поиска от Агенцията за приватизация и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) копие от приватизационния договор на австрийската EVN, за да се уточни какви ангажименти е поел новият собственик. Преди седмица областният управител Тодор Петков обяви, че в договора няма заложена инвестиционна програма. Информацията е на вестник "Сега".

Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Пловдив:
Полицаи не трепнаха при вида на 40 лева
От последните минути: Нови два инцидента в Пловдив и до Скутаре
Три безплатни събития в Пловдив
Двама са в болница в Пловдив със счупени черепи
Откриха LSD в жилището на млада пловдивчанка
Лъснаха нови детайли за схемата, в която е участвал арестуваният ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).