Румен Радев за Украйна: Много хора говорят, без да мислят

Автор: Диана Бикова
Коментари (1)
11:34 / 03.05.2022
2150
"Важно е да чуем дебатите и доводите на политическите сили. Важно е да отчитаме своето място, тъй като има българска диаспора в Украйна" - това заяви президентът Румен Радев на брифинг в Пловдив по повод предстоящото обсъждане в Народното събрание на изпращането на военна помощ за Украйна, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Още в първите часове на войната събрах на консултативна среща управлението на страната и ясно осъдихме агресията на руската страна. България е солидарен член на НАТО и ЕС, но имам чувството, че много хора говорят, без да мислят" - каза държавният глава. 

По повод милитаристичните настроения у нас президентът припомни, че България е много близо до територията, на която се води война и има обща граница по Черно море. От друга страна, трябва да се има предвид зависимостта ни от руски газ, тъй като някои други държави са зависими едва на 6%. 

Според Радев призивите на някои политици са от невежество, без да преценяват риска и без да си дават сметка каква е противовъздушната отбрана от Дуранкулак до София, има ли защита, какво е състоянието на нашата изтребителна авиация, докога съюзниците ще са тук (ВВС на Нидерландия са тук до края на май), каква е нашата радарна система, какво е състоянието нашите радари да следят въздушното пространство, знаят ли съгласно плановете на нашите съюзници какъв е срокът за генериране на сили – кога и какъв е капацитетът им. Според президента поведението е или от безотговорност, или непрофесионално. 

Държавният глава смята, че ръководството на БСП ще намери формулировка хем да не носи отговорност, хем да остане в управляващата коалиция, ако Народното събрание гласува "за" изпращането на оръжие в помощ на Украйна. 

На въпрос как трябва да се реагира на спирането на руски газ, президентът заяви, че очаква Европа да излезе с общо решение. Припомни, че кризата е чукала на врата отдавна, руската страна е предупреждавала, но България не е направила нищо. Държавният глава постави и въпроса за посредниците при бъдещите доставки на газ от Гърция и по-високата с около 30% цена. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (4462):
21.06.2024 Христо Грозев: Може да се наблюдават много нови провали на агентите на
Кремъл
19.06.2024 Путин си тръгна с подаръци от Северна Корея
18.06.2024 Кадиров подготвял наследник?
11.06.2024 Зеленски обеща войната да бъде прекратена при условията на Украйна
11.06.2024 Удължава се срокът на временната закрила за бягащите от Украйна
03.06.2024 Джордж Клуни опроверга твърдения
Още новини от Новини от Пловдив:
Една от емблематичните сгради на Пловдив. Познахте ли коя е?
Пловдивчанин: Сигурен съм, че няма друг град в България с такъв п...
Тузарски джип скъса нервите на пловдивчанин
Пловдивчанин към общински служители: Ако аз върша своята работа с...
Крака на човек виснаха от пловдивски автомобил
Доскорошен началник в държавната и общинска администрация, от 1 ю...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).