ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
С Малката базилика Пловдив излиза на световната туристическа карта
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:31 / 05.11.2010Коментари (17)6932
© Plovdiv24.bg
След година Малката базилика, която ще възкръсне изпод доскорошното бунище до популярна дискотека на бул. "Мария Луиза", из преддверието на Аджисан махала, ще е готова, за да привлича с блясъка си туристи от цял свят. Обектът ще бъде посещаван още преди завършването му, тук ще идват археолози и реставратори от други страни, за да дават своето "ноу-хау". Това заяви зам.-министърът на културата Тодор Чобанов, който заедно с областния управител Иван Тотев и изпълнителния директор на фондация "Америка за България", осигуряваща финансирането от 700 хил. лв.,  Десислава Тальокова представи проекта, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Като археолог, той увери, че цветните мозайки на строената през V век базилика са сред най-красивите късноантични образци, които наистина ще привлекат хора от цял свят, интересуващи се от културно наследство. Това ще е стъпка към утвърждаването на Пловдив като една от световните културни столици на Европа, залегнало в приетата от правителството програма за развитието на културния туризъм в България.

"Ще е пълно с туристи, слизащи от пристигащите един след друг автобуси. Те ще пълнят не съседното заведение, а очите и душите си с култура, още повече, че мястото е почти в самия център на Пловдив", подчерта Чобанов.

Архитект Румяна Пройкова, която по думите на зам.-министъра заедно с покойната арх. Вера Коларова поддържа огъня в Пловдив да не загасне, представи вече готовия и много подробен идеен проект. От северната страна ще бъде изградена съвременна защитна сграда от модерни материали в базиликален стил, която ще скрива неподходящия сегашен декор отзад. Самият обект, отбеляза тя е сложно пластово произведение. То ще бъде експонирано по възможно най-добрия начин пред минаващите по булеварда. Най-ценни са уникалните късноантични цветни подови мозайки. Около 30% от тях, след направените през 1991 г. разкопки, са на мястото си, засипани с пясък и пръст. Архитект Пройкова се надява, че те още са там. Не се страхува за баптистерия, защото навремето я покрили с 10-сантиметрова бетонна плоча. Останалите мозайки, са вдигнати като половината от тях са обработени, а другите са с първичното си укрепване.
Всичко ще бъде възстановено в автентичен вид на неговото място.

С 300 хил. лв. държавата ще финансира втория етап от обживяването на базиликата, съобщи Чобанов, ще бъдат направени кафене, малък посетителски център, магазин с книжарница. Всички постъпления от посетители ще отиват за поддръжка.

"С подпомагането на този проект ние ще популяризираме уникалната и хилядолетна история на Пловдив на световната карта и ще го направим дестинация на културния и историческия туризъм", допълни Десислава Тальокова.

Веднага след пресконференцията тя и колегите и от фондацията отидоха при Базиликата, за да заснемат сегашното и състояние. "Ще следим всяка стъпка от реализацията на проекта, в специален уебсайт, ще я представяме пред света", обясни Тальокова пред наш репортер.


(c) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 49
07.02.2022 »
13.10.2014 »
03.10.2014 »
26.09.2014 »
22.05.2014 »
22.05.2014 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+6
 
 
Освен това да вземат и да посаборят ''малко'' тенекиите,които са отзад, защото доста загрозяват- малко не си подхожда циганска тенекия и пред нея- историческо богатство.
+5
 
 
А дали за 20г е останало нещо изпод пръстта и бетона - те циганите сигурно са взели камъни за да строят къщи, а за 5лв като нищо да изкопаят и скритите мозайки - дано всичко си е там!
+4
 
 
Базилика ДА !! ама Кафене и Магазинче НЕ !
+2
 
 
ахаха те мангалите копят там от 10 години преставете си какжо е останало за Тотев!
+4
 
 
За съжаление каквото и да се прави, тая държава е обречена на гибел. Спасение от мангалите няма. Като воденичен камък са ни на шията и бавно, но сигурно ни теглят все надолу. Както окрадоха тухлите на Захарна фабрика в София, така и от тая базилика нищо няма да остане. Трябва денонощна охрана и то многобройна!!!
+5
 
 
Решението е ясно и то се казва НАПАЛМ!!! около базиликата. Ще им кажем, че американците нападат :D
+10
 
 
мога да ви уверя че до сега мангалите са отмъкнали половината камъни на античната базилика не мога си представя какво ще се случи като махнат бетонната плоча дано наистина не осъзнават колко струва това под нея защото бъдете сигурни за една нощ всичко ще се изпари
+2
 
 
Браво-това е хубава новина и дано след нея и античния стадион се разработят за акведуктите, източната порта и разкопките до пощата. То парите не са много -само от "Симфония" да си вемат наемите и ще може да финансират още 1-2 обекта! Желание само се иска и малко воля.
+4
 
 
Отворихте очите на манговците в района :))). От утре вече няма да се краде бакър,а цветни мозайки от римско време :))).
+9
 
 
Малката базилика,добре,а циганията около нея как ще се оправи? Затова никой нищо не казва.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Електрически тротинетки в Пловдив
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: