ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
С филма "Табу" стартират "Дните на Европейския парламент" в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:00 / 17.03.2013Коментари (1)1444
©
Ана Морейра
Информационното бюро на Европейския парламент в България организира Гала вечер на наградата за кино ЛУКС 2012 на ЕП, в рамките на Международния София Филм Фест. Филмът "Табу", финалист за наградата ЛУКС 2012, ще бъде представен безплатно на три прожекции в София, Пловдив и Бургас. Актрисата Ана Морейра, която изпълнява една от главните роли във филма, ще пристигне в България, за да представи копродукцията на Португалия, Германия, Франция и Бразилия. Тя ще се срещне със зрителите на "Табу" и в трите български града.

Първата галавечер се състоя в Бургас на 15 март от 20.00 ч. в Общинско кино "AБ". Днес, 17 март, филмът "Табу" ще бъде представен в Пловдив в "Лъки Синема". С прожекцията в Пловдив започват и поредица от събития в рамките на "Дните на Европейския парламент" в града от днес до 23 март. Заключителна гала вечер е на 18 март, понеделник, в Дома на киното в София.

В рамките на прожекциите са предвидени публични дискусии с участието на актрисата Ана Морейра, изпълнителка на една от главните роли във филма.

Българската премиера на "Табу" се състоя през ноември 2012 г. в София в рамките на панорамата на трите филма-финалисти за наградата ЛУКС за 2012 г.

Табу (Tabu), филм на Miguel Gomes
Португалия. 2012 г., 120 мин.
С Teresa Madruga (Пилар), Laura Soveral (възрастната Аурора), Ana Moreira (младата Аурора), Henrique Espírito Santo (възрастният Джан-Лука Вентура), Carloto Cotta (младият Вентура), Isabel Cardoso (Санта), Manuel Mesquita (Марио)
Награда "Алфред Бауер", Берлинале 2012

Историята от първата част на филма "Табу" - "Изгубеният рай" (Paraíso perdido) се развива в днешен Лисабон и разказва за Пилар, петдесетгодишна жена, членка на християнската общност в Тезе. Тя посвещава времето си на другите хора и на различни добри дела. От време на време се грижи за възрастната си съседка Аурора, която страда от старческа деменция, въобразява си, че е преследвана от цветнокожата си домашна помощница Санта и че е изоставена от дъщеря си. Но всеотдайността на Пилар като че ли не намира истински отзвук нито у околните, нито у хванатата в капана на своите мании възрастна жена.

Неочакваната смърт на Аурора ще открехне вратата към едно дълбоко погребано минало във втората част на филма - "Раят" (Paraíso). Джан-Лука Вентура, отдавна изчезнал любовник на Аурора, е човекът, който ще открие на Пилар и Санта историята на възрастната жена - една тайна любов, която ги събира в Африка, в португалска колония, станала жертва на първите катаклизми на борбата за независимост.

Какво представлява наградата за кино LUX на ЕП?

С присъждането на наградата LUX всяка година от 2007 г. насам Европейският парламент се стреми да подкрепя както обществения дебат, посветен на ЕС и неговите политики, така и разпространението на европейски (ко)продукции. Победителят за миналата година, избран от членовете на Европейския парламент, - Io sono Li (Шун Ли и поетът), копродукция на Италия и Франция. бе обявен на 21 ноември 2012 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
....за каква културна столица говорим, от сутринта гледам, Че няма НИТО ЕДИН КОМЕНТАР....Пиша от Буенос Айрес....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Световна черна хроника
Бойни спортове
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: