ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
С множество събития в Пловдив бе почетена 116-та годишнина от обявяването на Независимостта на България
С молебен, общоградско честване, възстановка и празнични концерти в Пловдив, днес бе отбелязана тържествено 116-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Денят започна с молебен в храм "Света Неделя", отслужен от архимандрит Дамян, ефимерий на Пловдивската духовна семинария "Св. Св. Кирил и Методий", отец Апостол и отец Станчо, в присъствието на кмета на Пловдив Костадин Димитров, районни кметове, общински съветници, представители на администрацията и миряни.

След молебена, кметът и официалните лица поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов до Източната порта. И двете събития, по традиция, се организират от Сдружение "Център Петко Каравелов".

Празникът продължи с музикално-образователно събитие, организирано от Пловдивското певческо дружество "Ангел Букурещлиев". Освен да се насладят на изпълненията на хористите, публиката, съставена основно от деца и техните родители, имаше възможност да чуе изпълненията на някои от именитите музиканти от Града под тепетата и техните възпитаници и да се запознае отблизо с различните музикални инструменти. В концерта участваха цигуларят маестро Мичо Димитров и младият му последовател Стилиян Дерменджиев, преподавателката в Пловдивското музикално училище Маргарита Демерджиян  - с ударни инструменти, Здравка Андреева, също изявен музикален педагог - с акордеон, Лилия Ковачева - Топорчева – с тромпет и техни изявени възпитаници, както и ученици от ОУ "Христо Ботев" и НУМТИ "Добрин Петков". Пианото бе представено от диригента и председател на Певческото дружество Илиян Тиганев. Проявата се състоя на едно от любимите на пловдивчани места –площадката на Дановия хълм под Часовниковата кула, където се намира и паметника на Бащата на родното книгоиздаване – Христо Г.Данов. Мястото на инициативата съвсем не е избрано произволно. На малко по-ниска кота на същия пловдивски хълм тече с пълна сила реконструкцията на сградата на Певческото дружество.

" 6-ти септември и 22 септември са моменти, записани в българската история със златни букви. Това е така, благодарение на единството, което ние българите проявяваме, независимо от социалния статус, това е пример за политическа смелост на държавници, които със своята воля и упоритост следват каузата "България", каза в приветствието си към участниците и публиката на Дановия хълм, кметът Костадин Димитров, който поздрави специално младия диригент Илиян Тиганев за инициативата по повод празника и за отдадеността, личния пример, сърцето и неуморния труд, който влага в работата си и в дейностите по ремонта на сградата на Певческото дружество, който се извършва с финансиране, осигурено от община Пловдив.

Същинското общоградско честване започна в 11.30 часа на пл. "22 септември" (градинката на Гроздовия пазар), където се намира Колоната на Независима България и включваше празнично слово, полагане на венци и цветя, изпълнение на Духов оркестър – Пловдив с диригент Николай Гешев и атрактивна възстановка на събитията от 1908 г. на Комитет "Родолюбие". Организатор е община Пловдив, събитието е традиционна част от Културния календар на града. Слово произнесе Наташа Костадинова, началник-отдел "Държавен архив" Пловдив, водещ бе актьорът от Драматичен театър Пловдив - Симеон Алексиев. В честването взеха участие кметът Костадин Димитров, народните представители проф. Даниела Дженева и Иван Петков, председателят на Общински съвет – Пловдив Атанас Узунов, заместник областният управител Нурджан Караджова, заместник-кметът Пламен Панов, кметовете на райони, общински съветници, граждани и медии.

На още едно емблематично място - стълбите на "Каменица", веднага след честването, се проведе празничен концерт на Детски хор "Милка Стоева" към Международен младежки културен център - Бургас  с диригент Мариета Секлемова и Хор на пловдивските младежи "Стефка Благоева" при ЦПЛР -  ОДК - Пловдив с диригент Борислава Благоева. Гостите от Бургас са в Пловдив по линия на подписаното преди няколко години "Споразумение за сътрудничество между общините Пловдив и Бургас в сферата на културата и туризма".

Отново гости от Бургас ще видим и утре, 23 септември, от 19:00 ч. на Античния театър, където ще се състои празничен концерт-спектакъл "Фолклорни вдъхновения". Участват Фолклорен ансамбъл "Тракия" - Пловдив и  Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа" - Бургас. Входът е свободен!



Още по темата: общо новини по темата: 65
22.09.2024 »
22.09.2024 »
22.09.2024 »
22.09.2024 »
18.09.2024 »
16.09.2024 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Велосипедист е открит мъртъв в необезопасена шахта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: