С тържествена церемония бе отбелязан празникът на авиацията на летище Крумово

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
00:49 / 16.10.2004
1514
С тържествена церемония в Музея на Авиацията край Пловдив бе отбелязана 92-та годишнина от създаването на бойната ни авиация. Началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев откри празника и връчи награди и отличия на офицери и служители на ВВС. Според ген. Колев след новите тренировъчни самолети ВВС ще се радват в края на 2005 година на нови вертолети, предстои избор за закупуване и на целеви изтребители. Ген. Колев подчерта и необходимостта от приемане на социален пакет от Министерски съвет и парламента за военнослужещите и техните семейства, като посочи не само промените в заплатите, но и възможности за образование, кариера, и пенсионно осигуряване.
Има проблем с екипировката и доставката на бронежилетки за четвъртия ни контингент, който се подготвя за Ирак, каза още генералът. След няколко дни за новия лагер заминава група военни инспектори, които ще заявят претенциите ни пред полското и съюзническо командване от гледна точка на сигурност и битови условия. Министърът на отбраната Николай Свинаров свика днес в Пловдив Съвет по отбраната, където бяха разгледани планове и проекти за модернизация на българската армия.

Както Plovdiv24.com писа, на този ден преди 92 години по време на Балканската война е осъществен първият в света полет на самолет в реални бойни условия. На 15 октомври 1912 г. пилотът Радул Милков и наблюдателят Продан Таракчиев получават заповед да разузнаят турската армия в Одринската крепост. На 16 октомври 1912 г. с този полет започва действието на българската авиация в Балканската война. На този ден на аеродрума присъстват много журналисти и военни аташета. Преди полета пилотите взимат и бомби, които са поставени в кошове, отстрани на самолета. Бомбите са пуснати над военен обект - гарата Караагач. След полета се установява, че самолетът е уцелен и има пробойни. Това е първото в света използване на самолета като бомбардировач. След този ден българската авиация започва активно да използва самолета в Балканската война.
Денят се отбелязва като празник на българските военновъздушни сили от 1 юни 1963 г.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Мария Лалева с нова книга, ще я представи и в Пловдив
Електромобил и "Ауди" в лек сблъсък на "Гладстон"
Арестуваха и директора на Смолянския театър, полицаи го разпитват...
Пиле няма да може да прехвръкне, Пловдив почернява от полиция
Клиент: Пред мен мъж купи 5 порции по 8 лева! Не е редно!
Окончателно: Догодина ще затворят важно кръстовище в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).