Сайт в помощ на ученици и учители в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:59 / 15.11.2005
1246
Сайтът socialninauiki.com стартира наскоро и е разработка на РИО Пловдив, в която се включиха учители от пловдивски училища. Преди да започне разработването на тази страница възникна въпроса: кога и какво е правило силно българското образование. Отговорът не е еднозначен, но това което се откроява при всеки възход на това дело е дейността на учителите и възможността им да формират устойчиви и саморазвиващи се общности. За съжаление в последните няколко години това развитие на професионалната общност не е във възход, въпреки нарасналите възможности на информационните и комуникационните технологии. Нещо повече, достъпът до разнообразна информация на учениците постави пред учителите предизвикателството за бързо достигане на по-широки знания и повишаване на професионалната подготовка.

През последните години бяха направени няколко опита за създаване на страници в помощ на учителите, но в процеса на разработката и развиването им повечето от тях претърпяха неуспех или промениха характера си и се превърнаха в силно комерсиални страници. Интересно е, че този процес протича не само локално за България, а по скоро е световен процес и се забелязва известно изоставане на образователните страници, както по отношение на техният брой и професионално изпълнение, така и по отношение на новаторските идеи в тях.

Във връзка с това представянето на страницата socialninauki.com като част от институционалната страница на РИО – гр.Пловдив представя една нова алтернатива на образователна страница, пряко насочена към преподаването на история, география и философски науки.

Ето и някои основни моменти при замисъла и разработването на страницата. В Socialninauki.com са включени няколко базови идеи:

1. Да бъде използвана за развитието на професионалната общност, в случая преподаватели по история, география и философски науки, като основен приоритет са техните интереси и потребности при представянето в страница.
2. Страницата да включва възможността всеки да изразява свободно своето мнение и да спомага за развитието й. За тази цел е разчупен стандартният шаблон, при който само определен екип публикува информацията. В Socialninauki.com всеки има възможност да предоставя информация, естествено в рамките на добрият тон и насоките на страницата. Нещо повече: всеки да има възможност да коментира, оценява, препоръчва и рецензира предоставените материали.
3. Тясно интегриране с експертите от Регионалните инспекторати, което дава възможност за обмяна на опит и педагогическа помощ по електронен път, която да повиши качеството на учебният процес.
4. Свързване на страницата с различни допълнителни страници, подпомагащи обучението по тези предмети като: тестове, форми на дистанционно обучение, календари, интернет списание и др.
5. Развитието на страницата и опитът, придобит от нея да се използва за разширяване на сферата на дейността й, като бъдат предоставени за други подобни проекти, приоритетно включени в сферата на образованието.

- Страница за обучението по История, География и Философия:
Това е страница за образованието по История и цивилизация, География и икономика и Философия.
Предназначена е да бъде в помощ на учителите по тези предмети, като осигури по-добра обезпеченост на преподаването с помощта на информационните технологии и даде възможност за комуникация между учителите и Регионалните инспекторати.
Тук учителите имат възможност не само да комуникират с колегите си от България, да споделят опита си с тях, да потърсят помощ от Инспектората, да научат новостите, да участват активно в обсъждането на различни проблеми на образованието.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Индийци вече карат автобуси в Пловдив! Не говорят българс...
В Пловдив санкционират за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци...
В Пловдив не се смилиха над Георги Георгиев
Резултати от класирането за прием в детските заведения в Пловдив
Чудовищна се оказа схемата, по която са действали диригентът и ав...
"Хеброс бус" напът да затрие още две линии в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).