Само Пловдив и София отърваха спирането на топлата вода

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:10 / 18.06.2006
1861
До приключването на работния ден в петък единствено София и Пловдив отърваха спирането на топлата вода., съобщава "Сега" Само топлофикациите в тези градове успяха да подпишат споразумение с "Булгаргаз" за частично погасяване и разсрочване на дълговете за синьо гориво. "Топлофикация Шумен", която дължи 5.8 млн. лв. за природен газ, сама се отказа преди три дни да получава повече гориво.

Едва в понеделник, и то при приключили успешно преговори ще се подпишат споразумения с топлофикационните дружества в Плевен, Варна, Бургас и Враца, съобщиха от "Булгаргаз". Преди няколко дни от газовото дружество дадоха краен срок 16 юни 2006 г. за подписване на споразумения за разсрочено плащане на дълговете или за пълно плащане на дължимите суми.

"Топлофикация София" ще плати около половината от дълга от 111 млн. лв., а ще погасява текущо това, което потребява в момента. За останалата част е подписан нов погасителен план. "Топлофикация Пловдив" обаче бе принудена да продаде на "Булгаргаз" мазутното си стопанство, за да погаси част от задължението си от 12.4 млн. лв., а останалото се разсрочва.

Шефът на "Топлофикация Варна" Илия Николаев заяви пред варненски журналисти, че градът също е постигнал съгласие за погасяване на борча от 2.2 млн. лв., но от "Булгаргаз" отрекоха това.

Най-проблемни засега остават топлофикациите в Плевен, Бургас и Враца. Последните две са частни и са собственост на бизнесмена Христо Ковачки или приближени до него фирми. Бургаската дължи 7.4 млн. лв., а врачанската 2.3 млн. лв. В Бургас топлата вода бе спряна миналата седмица, защото дружеството спореше за размера на дължимото, но след намесата на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров подаването на газ бе възстановено. Във Враца дължат 2.3 млн. лв., а плевенската топлофикация дължи 8.6 млн. лв.

Според запознати най-големи проблеми при преговорите е създало изискването на "Булгаргаз" дружествата да представят банкови гаранции за остатъка от дължимата сума.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Полицаи не трепнаха при вида на 40 лева
От последните минути: Нови два инцидента в Пловдив и до Скутаре
Три безплатни събития в Пловдив
Двама са в болница в Пловдив със счупени черепи
Откриха LSD в жилището на млада пловдивчанка
Лъснаха нови детайли за схемата, в която е участвал арестуваният ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).