Само едно домакинство от Пловдив иска термопомпа вода-въздух

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
12:03
3381
Започва изпълнението на фаза 2 от проекта за подобряване качеството на въздуха в Пловдив, съобщиха на пресконференция заместник-кметът по "Екология" Иван Стоянов и директорът на дирекция "Екология" Василка Чопкова, предава Plovdiv24.bg.

Всеки момент се очаква да се сключи договор с изпълнителя за техническа помощ. Фирмата ще набира заявленията от гражданите и ще разработи концепция за разглеждане на самите заявления. Реално кандидатстването е започнало от втората половина на септември и до момента има над 500 домакинства, които желаят да подменят старите си печки с алтернативни екологични източници на отопление. Експертите от техническата помощ ще обхождат всяко домакинство, за да видят дали гражданите правилно са посочили необходимия брой на устройствата, които желаят да подменят, обясни Чопкова.

Програмата е насочена единствено и само за тези, които се отопляват на дърва и въглища. За демонтажа на старите уреди има избран изпълнител и тази услуга ще започне да се извършва в момента, в който се подпишат договорите с крайните потребите. 

Допустимо е доставка и монтаж на фотоволтаични системи за собствено потребление, като се предвижда около 50 домакинства да се възползват.

Според анализи от 2022 г. голяма част от населението желаят да подменят кюмбетата с климатици. До края на годината ще бъде подписан договор с избрания изпълнител. Предстои подписване на споразумението и по Обособена позиция 2 - за пелети и радиатори. По ОП 3 - термопомпи и радиатори предстои провеждане на нова обществена поръчка след като предишната беше прекратена. Предстои процедура и за фотоволтаиците. 

Крайният срок е 25.10.2025 г. 

На сайта на общината вече е поставен банер и оттам може да се получи допълнителна информация. Във фейсбук също е разработена специализирана страница, допълни Чопкова.

Създаден е екип за управление и изпълнение на проекта, а в момента се сформира екип за контрол по стария проект дали потребителите ползват уредите по предназначение. Във фаза 1 са се възползвали 3169 домакинства.

По настоящия проект предпочитанията са за климатици, има едно заявление за термопомпа вода-въздух, две - за пелети. За фотоволтаици документите тепърва ще се разглеждат, но важно условие е да са енергийно бедни и да получават помощи за отопление. Не може домакинства, които са участвали във фаза 1 сега да искат фотоволтаици. 

Приемът на документи ще продължи докато бъдат изразходвани средствата по проекта. Периодично набраните бройки ще бъдат оценявани и ще се правят обходи на място. 

По проекта се предвижда да има офиси във всеки район и един в "Централен" в центъра на града", за информиране на гражданите. Очаква се около 4000 домакинства да бъдат обхванати по фаза 2, каза заместник-кметът Иван Стоянов. Освен офиси, ще се разкрие и безплатна телефонна линия за информация на гражданите. 

Нивата на ФПЧ10 чувствително намаляват от 2017 г. досега. Предишният проект приключи 2023 г. и реално сега ще може да се каже какъв е ефектът за въздуха, обясни Чопкова.

Подробности гледайте в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (400):
21.10.2024 Зам.-кметът по екология: Данните от измервателните станции не се
манипулират
18.10.2024 Започва изпълнението на фаза 2 от проекта за подобряване качеството на въздуха в Пловдив
16.10.2024 Адвокат: Станцията за измерване в Пловдив е преместена в периферията на града вместо на оживено кръстовище
14.09.2024 Пловдив иска от ЕС още 11 милиона
07.09.2024 Срещу 10 млн. лв. община Пловдив прави зелени спирки и покриви на сгради
05.09.2024 Пожар гори в северната част на Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Заведението в "Капана" е сериозно опожарено
Ангел се размина със затвора, след като уби жена си при самоотбра...
Николай Цонев: Не съм забравил дълга си към вас!
Гори бившият ресторант "Вилица и нож"
EVN пуска парното в Пловдив
Подсъдим след екшъна в пловдивския клуб "Силикон" се оказа кандид...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).